Gevechten aan grens; internationale media

Uit het Nederlands Dagblad, 14 juni 2016

Zware gevechten bij de grens tussen Ethiopië en Eritrea

Eritrea heeft buurland Ethiopië ervan beschuldigd Eritrese troepen aan te vallen. Zondag braken zware gevechten uit bij Tserona, halverwege de grens tussen beide landen.

Gerhard Wilts nd.nl/buitenland

Addis Abeba

De beschietingen zijn bevestigd door het ministerie van Informatie in de Eritrese hoofdstad Asmara. ‘Het Ethiopische regime heeft vandaag een aanval tegen Eritrea ontketend’, liet minister Yemane Gebremeskel zondag weten. ‘Het is nog niet duidelijk wat het doel van de aanval is.’ Het is ongebruikelijk dat Eritrea meldt dat er gevechten gaande zijn; vier jaar geleden deed de regering van dictator Isaias Afewerki er het zwijgen toe over Ethiopische invallen.

Ethiopië heeft het Eritrese bewind ervan beschuldigd met de strijd de aandacht te willen afleiden van de mensenrechtenschendingen in Eritrea. Vorige week verscheen een onderzoeksrapport van de Verenigde Naties, waarin staat dat het regime in Eritrea zich al zeker 25 jaar schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, verkrachting, mishandeling en het tot slaaf maken van inwoners. De vierjarige dienstplicht is een vorm van slavernij die overgaat in een vorm van dwangarbeid voor onbepaalde tijd. Op de ranglijst voor geloofsvervolging van Open Doors staat Eritrea op de derde plaats; vooral protestantse christenen worden zwaar vervolgd.

aanleiding

Volgens de nieuwssite Horn Affairs zijn Ethiopische troepen Eritrea binnengetrokken. Een pantserdivisie staat paraat bij Mekele, terwijl op verschillende plaatsen langs de grens troepenverplaatsingen gaande zijn, zeiden ooggetuigen. Anderen verklaarden zware artilleriebeschietingen te hebben gehoord. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. Wel zou een onbekend aantal Eritreeërs krijgsgevangen zijn gemaakt.

Over de aanleiding voor de vijandelijkheden doen uiteenlopende verhalen de ronde. Het gerucht dat het Eritrese leger troepen van Ethiopië heeft overvallen tijdens een voetbalwedstrijd tussen brigades, bleek niet te kloppen; het voetbalduel had begin juni al plaatsgevonden. Volgens een Ethiopische legerofficier zouden de gevechten van dit weekend een vergelding zijn, omdat ‘enkele weken geleden’ een Ethiopische verkenningseenheid in een hinderlaag van het Eritrese leger was gelopen.

patstelling

De verhouding tussen de twee Oost-Afrikaanse landen is al jaren gespannen. Van 1998 tot 2000 vochten beide landen een bloedige grensoorlog uit, die het leven heeft gekost aan naar schatting tachtigduizend mensen. De schermutselingen eindigden in een patstelling van ‘geen vrede, geen ­oorlog’.

Staatsgezinde media in Ethiopië en gebruikers van sociale media hebben de regering in Addis Abeba opgeroepen op te rukken naar Asmara om het regime van Afiwerki te verdrijven. ‘De dictator wil met deze strijd tegen Ethiopië al het misbruik rechtvaardigen dat hij tegen Eritrese jongeren heeft gepleegd’, reageerde Yonas op de website Ze-Habesha, een Amerikaans-Ethiopische nieuwsdienst. ‘Afiwerki gebruikt de dreiging van Ethiopië om met ijzeren vuist te blijven regeren. Maar hij heeft zijn eigen troepen verzwakt, hij verdeelde de bevolking naar regio en godsdienst. Hij heeft geen enkele steun van de Eritreëers.’

Gerhard Wilts nd.nl/buitenland


Bericht BBC:

http://www.bbc.com/news/world-africa-36515503


Bericht New York Times


 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.