Brulbrief juni 2016

Brulbrief Nederlandstalige Vereniging Ethiopië
Voorwoord
Vanuit de voorzitter,

We hebben eind april een geweldige koningsdagviering gehad. Het was een fantastisch feest op de ambassade, gevolgd door een oergezellige oranjemarkt op de Taaltoekel.
Op vrijdag 10 juni staat er een nieuw feest met DJ gepland. Dit keer bij Via Via. Wij hopen jullie daar te zien en horen graag of je komt! Dan zorgen wij dat er voldoende drank en eten klaar staat. Zet dan ook meteen het openingsfeest op 17 september in je agenda. Dit feest wordt georganiseerd samen met de Latino-vereniging! Een mooi moment om alle vakantie verhalen uit te wisselen tussen het Salsa dansen door.
De zomer staat voor de deur, de scholen gaan sluiten en ik denk dat velen, net als ik, de dagen aftellen voor de vakantie. Wij wensen iedereen een heerlijke vakantie toe. Voor diegenen die blijven, maandag 13 juni kun je (bij gebrek aan het Hollands team) in Via Via aanschuiven om het Belgisch elftal te zien spelen en er zullen vast nog vele goede wedstrijden volgen.

Met vriendelijke groet,

Robert-Jan ten Hove
Voorzitter NVE

Inhoudsopgave

  • Nieuw hier: Fam Apperlaan
  • Bye Bye Addis
  • Help, mijn zwembad is te koud!
  • Nieuw hier: Fransien Wolters en Ruben Rorije
  • Wist je dat…

Nieuw hier: Jan Apperloo (32), Marieke Apperloo-van Zoest (32) en Lisa Apperloo (5 maanden)

Wat komen jullie hier doen?
Jan werkt sinds januari voor de ICCO Coöperatie, een Nederlandse NGO. ICCO Cooperatie heeft verschillende leden zoals, Edukans, Red een Kind, Dorcas  etc. Jan zijn taak is de samenwerking tussen de verschillende coöperatie leden in Ethiopia verder vorm te geven.
Marieke heeft een achtergrond als hulpverlener (met kinderen en ouders) en werkte in Malawi als manager van een Community Based Organization. Hier in Ethiopia gaat ze als kleuterjuf bij de taaltoekel aan de slag en hoopt ze zich in te zetten als teamcoach bij straatkinder organisatie Retrak.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen
De afgelopen 5 jaar woonden we meer op het Afrikaanse continent dan in Nederland. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby van reizen en vrijwilligerswerk die ons eerst 10 jaar geleden in Nepal en Ghana bracht. We bezochten elkaar tijdens onze reizen en bedachten dat we dit ook graag samen wilde doen. In 2010, 2011 waren we in Uganda, en tussen 2013-2015 in Malawi. Na 2 jaar Malawi was het tijd voor een nieuwe uitdaging en de geboorte van onze eerste dochter; Lisa. Bijna tegelijk met de geboorte van Lisa kwam het aanbod om voor ICCO in Ethiopië te gaan werken.. het was wel even spannend om die keuze vlak voor de geboorte van Lisa te maken maar we konden het toch niet laten!

Sinds wanneer zijn jullie hier?
Sinds eind April zijn we hier samen, daarvoor was Jan al een paar keer op verkenningsreis

Voor hoelang in Ethiopië?
Marieke heeft een achtergrond als hulpverlener (met kinderen en ouders) en werkte in Malawi als manager van een Community Based Organization. Hier in Ethiopia gaat ze als kleuterjuf bij de taaltoekel aan de slag en hoopt ze zich in te zetten als teamcoach bij straatkinder organisatie Retrak.n Ethiopie?
Jan heeft een jaarcontract, maar wel een goede kans op verlenging. We blijven zo lang we het allebei leuk vinden!

Als je nu niet doet waar je voor geleerd hebt, wat is dan jouw studieachtergrond en werkverleden van de afgelopen jaren (en landen)?
Jan zijn carrière pad is langzaam van hulpverlening naar ontwikkelingssamenwerking verschoven. Als hulpverlener werkte Jan 6 jaar op een crisisafdeling in de jeugdpsychiatrie, maar na de Ghana ervaring wilde hij meer van andere culturen weten en combineerde hij dit met culturele antropologie. In zijn master Medische Antropologie (hoe verschilt de beleving van ziekte en gezondheid wereldwijd) kwamen de werkervaring in de psychiatrie en opleiding samen. Maar de werk ervaring hierna had hier vervolgens minder mee te maken.
Marieke’s carriere was duidelijker als Sociaal Pedagogisch hulpverlener bij verschillende jeugdzorg instanties in Nederland. Ook in het buitenland bleef ze dichter bij haar opleidingsachtergrond,  zo hielp ze bijvoorbeeld met het opzetten van een programma voor kinderen met een handicap in Kampala en later in Malawi. Haar laatste baan in Malawi als algemeen manager van een CBO in Zomba was een stuk breder.

Wat wisten jullie al van Ethiopie?
In onze vorige reizen kwamen we steeds via transit langs in Addis en waren we enorm nieuwsgierig naar het land en mensen. We wisten dat koffie en enjeera populair waren maar verder niet al te veel.

Wat wisten jullie nog niet?
Veel, maar onder andere dat het expliciete gebruik van de Ethiopische tijd nog weleens voor verwarring zorgt

Vertel eens hoe de eerste weken hier waren en hoe jullie dat ervaren
hebben.

Jan had in April al een huis gevonden in Olympia, en de eerste weken zijn we op meubel jacht geweest. Op een eettafel na zijn we bijna gesettled. Het was best even wennen, Jan fulltime aan het werk en Marieke nog thuis met Lisa zonder al te veel netwerk. Het was leuk om bij activiteiten zoals de NVE sportdag aan te kunnen haken!

Wat is opgevallen in de eerste weken?
Dat Ethiopiërs super lief en begaan met baby’s zijn!

Wat is tegengevallen?
We hebben nog geen auto (en die zijn enorm duur..) dus dat maakt het lastiger om het land en de stad te verkennen.

Wat is meegevallen?
Alle restaurantjes en betaalbare koffie tentjes waar je terecht kan!

Wat heb je achtergelaten in jouw vorige standplaats en wat in NL? En
wat missen jullie?

In Malawi woonde we op een schitterend klein plaatsje Zomba. We kunnen iedereen een vakantie Malawi aanbevelen en verblijf bij Pakachere Backpackers (het hostel waar Jan onder andere verantwoordelijk voor was de laatste maanden). Uit Nederland missen we natuurlijk vooral familie en vrienden!

Hebben jullie al iets van het land gezien?
Koka tijdens de NVE sportdag en komend weekend hopen we naar lake Langano te gaan

Wat vinden jullie tot nu toe het mooiste plekje?
die hopen we binnenkort te ontdekken.

Hebben jullie al ergens lekker gegeten? Tip?
Het Shiro tentje om de hoek bij mijn werk (op Meskel flower road) heeft fantastische lekkere shiro.. Voor een heerlijk ijsje kan je bij ons om de hoek bij Iglo terecht!

Wat jullie betreft elke dag injera of is een keer in de maand wel
voldoende?

In vergelijking met onze eerdere Afrikaanse eet ervaringen is het eten in Ethiopia fantastisch!

Waar kunnen we jullie voor wakker maken of wat zijn jullie hobbies?
Mountainbiken, Hiken, volleybal, Squash een gewoon gezellig wat drinken met vrienden!

Wat vinden jullie belangrijk in het leven, en wat hopen jullie hier in Ethiopie
aan te doen?

De wereld is te groot om op één plek te krijgen en verder is rijkdom oneerlijk verdeeld.. We willen graag nieuwe ervaringen opdoen een nieuw land en cultuur leren en kennen, mocht het daarbij lukken om een (minuscule) bijdrage te leveren aan de ontwikkeling hier zou dat fijn zijn maar onze leerervaring staat voorop!

Vertel eens een geheim over jullie zelf?
In Malawi hadden we een werkvergunning met een nagemaakt trouwcertificaat.. We zijn al ruim 12 jaar bij elkaar.. maar we wilde dit toch geen tweede keer gokken.. Hoog tijd om afgelopen februari toch te trouwen! In Augustus gaan we nog even terug naar Nederland om een groot feest te geven!

Nog een tip voor landverhuizers?
Blijf verkennen en genieten van al die mooie bijzondere mensen op de wereld!

Bye Bye Addis
Ethiopië heeft mij verrast door zijn verschillende gezichten, de drukte van de stad tegenover de rust van het platteland; de bergen met oneindig mooi uitzicht, de meren, het groene landschap, Bijbels mooie taferelen en rituelen en de meestal vrolijk gekleurde bevolking. Hoe vaak ik niet een Ethiopiër met een felgekleurde paraplu (of parasol) heb zien lopen, of gehuld in mooi gedrapeerde doeken!! Daartegenover staat het armoedebeeld voor altijd op mijn netvlies gegrift. In het begin wist ik soms niet wat ik zag. Mensen met polio kruipend naar het autoraam, bedelend om een paar birr, of de vrouwen die langs de drukke straten met hun baby staan te bedelen – op blote voeten – gehuld in vieze kleren/lappen. Toch straalden de meeste van die vrouwen nog een bepaalde trots uit.
In de tijd dat we hier hebben gewoond, hebben we minder van het land gezien dan dat we ons van tevoren voorgenomen hadden. Maar er is in korte tijd ook veel gebeurd. Thijs heeft meegeholpen een succesvolle brouwerij op te zetten hier. Echt fantastisch om zoiets vanaf het prille begin mee te maken. In oktober 2013 hebben we nog op de grond gelopen waar nu inmiddels een prachtige brouwerij staat. Tegenwoordig kun je op veel plekken een Habesha-biertje bestellen en je ziet overal de ‘Cold-gold’ trucks rijden. Onwerkelijk. Daarnaast hebben we een gezinsuitbreiding gehad: naast onze Anne hebben we nu ons lachebekje Isabelle erbij! Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik gestopt met mijn werk als juf bij de Taaltoekel en ik geniet nu met volle teugen van het moederschap. De tijd is echt omgevlogen, volgende week verhuizen we tijdelijk naar een ander huis terwijl onze meubels al verscheept worden en dan gaat onze ‘laatste fase’ hier in. Uiterlijk 1 september zitten we in het vliegtuig terug naar Nederland. Het zal anders zijn. Doordat we dit avontuur als gezin zijn aangegaan, zijn we in vele opzichten gegroeid. Ik voel me nog steeds Rotterdammer, maar meer ‘wereldburger’. Door in het diepe te springen, leer je ook denken in mogelijkheden in plaats van te bedenken waarom je iets juist niet moet doen of proberen. En ik heb ook geleerd om bepaalde dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen en om dingen meer te waarderen. Ook is het voor mij nu veel duidelijker wat ik belangrijk vind. Het is ook bijzonder dat je in korte tijd veel bijzondere mensen hebt ontmoet, met sommigen zelfs een mooie vriendschap hebt opgebouwd. We zijn nu al bezig om een reis te plannen naar Maryland, vlakbij Washington om vrienden daar op te gaan zoeken. Ons avontuur hier zullen we in elk geval nooit meer vergeten. En wie weet verhuizen we over enkele jaren opnieuw naar een ander land. We staan er in elk geval voor open. En wie weet komen we elkaar daar dan weer tegen…..

Cheers!!

Aimée Kleijwegt

Help, mijn zwembad is te koud!
Wat doe je als de zon schijnt? De reflex van de meeste Nederlanders is natuurlijk zwemmen. Echter, in Addis is het te koud om een zwembad op temperatuur te houden. Maar daar is een eenvoudige oplossing voor: zonnewarmte. Gedurende acht maanden per jaar schijnt vrijwel dagelijks de zon. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een zwembad, zonnecollector  en een pompje wat het water rondpompt.

Hoe gaat het in zijn werk?
In de zwembadspeciaalzaak verkoopt men zwarte rubberen band van 15 cm breed met 10 waterkanaaltjes erin (EPDM). De band kan zo lang zijn als je wilt, of je legt meerdere banden naast elkaar om het benodigde oppervlak te krijgen. Met een plastic deel met 20 aansluitingen sluit je met wat zeepsop twee banden aan (aan beide kanten). Eventueel kan je meerdere buizen aan elkaar koppelen.

Bijgevoegd een plaatje van 4 banden in twee  aansluitbuizen. Wij hebben dat op het dak van onze service quarters gelegd en pompen het water erdoor met een dompelpomp. De pompt werkt op 220V dus wel even de stekker eruit als je in het water gaat. De pomp staat op een tijdklok zodat het alleen tijdens zonne uren werkt.
En, is het lekker warm?
Met zonnig weer en een zeiltje over het zwembad om het ‘s nachts niet te veel te laten afkoelen, beginnen we ’s ochtends  met een temperatuur van 22 graden en is het rond  17 uur 33 graden koud! Dat is ongeveer de temperatuur van het Hilton, ik vind dat persoonlijk te warm maar kinderen vinden het heerlijk.
Dit resultaat krijgen we met een zwembad met een diameter van 3m en een diepte van ongeveer 100 cm, dus 3m3 water en een oppervlakte van ongeveer 10m2 zonne-band.

Een zwembad vereist meer dan alleen warm water, ook de waterkwaliteit is belangrijk en daarvoor moet je de PH en chloorwaarde op peil houden. Af en toe wat wit poeier erin en je hebt een uitstekend alternatief voor het Sheraton – in je tuin! Tijdens de Ethiopische winter, onze zomer laten we het zwembad leeg en dan beginnen we in oktober weer opnieuw. Om het water schoon te houden moet je het zwembad op een vrije plaats in de tuin zetten, niet onder een boom.
Onderstaande website levert alle benodigdheden, ook in Nederland:
http://www.zwembad.eu/verwarming/zonne-energie/zonnecollectoren-doe-het-zelf

Nieuw hier: Fransien Wolters (34) en Ruben Rorije (34) 
Wat komen jullie hier doen?
Fransien werkt voor ICCO Terrafina Microfinance om lokale microfinancieringsorganisaties te ondersteunen met name om meer financiële diensten beschikbaar te maken voor kleinschalige boeren. Ruben is meegekomen. Hij werkt als softwareontwikkelaar voor een bedrijf in Nederland.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen (keuze, zoeken, opgedragen?)
Fransien werkte al een aantal jaar voor de organisatie vanuit Nederland. Het leek ons leuk en interessant om een aantal jaar in het buitenland te wonen. Dus toen er een vacature in Ethiopië kwam gingen we de uitdaging graag aan.

Sinds wanneer zijn jullie hier?
Oktober 2015

Voor hoelang?
Dat is nog onbekend

Wat wisten jullie al al van Ethiopië?
Fransien was in 2012 al eens in Ethiopië geweest en had daarmee een eerste indruk en natuurlijk ook wel het één en ander via haar werk gehoord.

Wat wisten jullie nog niet?
Voordat we hierheen gingen en in de eerste weken hebben we van alles gelezen over het land. Van de politieke geschiedenis wisten we op de grote hoofdlijnen na nog maar weinig.

Vertel eens hoe de eerste weken hier waren en hoe jullie dat ervaren hebben.
Onze eerste weken zijn alweer een behoorlijke tijd geleden, dus dat is even graven in ons geheugen. In eerste instantie zaten we in een guesthouse. Er is in die weken aardig wat tijd gegaan in het zoeken naar een huis met groene tuin. We hebben toen geleerd dat het blijkbaar belangrijk is hoeveel auto’s je op het terrein kunt parkeren. Uiteindelijk hebben we een huis met groene tuin op een rustige plek gevonden.

Wat is jullie opgevallen in de eerste weken?
De wegwerkzaamheden bij Meskel Flower en de aanpak daarvan, die we niet altijd konden begrijpen. Inmiddels wordt er de laatste hand gelegd aan wat een mooi breed trottoir lijkt te worden.

Wat is jullie tegengevallen?
Daar kunnen we eigenlijk niet echt iets op verzinnen. Het is wel erg handig dat je in Nederland geen datalimiet voor internet hebt. We hebben inderdaad nog geen ADSL aangevraagd en weten ook niet of we dat wel gaan doen.

Wat is jullie meegevallen?
Voor Ruben het werken op afstand. Het internet blijkt meestal beter te werken dan vooaf gedacht.

Waar woonden jullie hiervoor?
Nederland

Wat hebben jullie achtergelaten in jouw vorige standplaats en wat in NL? En
wat mis je?

In Nederland hebben we ons huis en heel veel spullen achtergelaten. En natuurlijk familie en vrienden. Er is weinig dat we echt missen, maar het pak hageslag dat familie had meegenomen bleek toch wel een stuk sneller op te gaan dan normaal in Nederland het geval was. En dat stuk kaas ging er ook wel in. En oh ja, Ruben mist ook het racefietsen wel. Sowieso even op de fiets stappen voor het één of ander is wel erg makkelijk in Nederland.
Wat we mee hebben genomen is in koffers meegegaan. We hebben niet hoeven wachten op een container, maar zijn wel hier druk geweest om meubels en spullen bij elkaar te zoeken om het huis in te richten. Inmiddels zijn we al een tijd redelijk gesetteld, maar de muren zijn hier en daar nog wel een beetje kaal.

Hebben jullie al iets van het land gezien?
We zijn naar Bahir Dar geweest en hebben een aantal plaatsen niet te ver van Addis bezocht. Fransien heeft voor haar werk wel al wat meer van het platteland gezien. In de toekomst gaan we zeker meer van dit prachtige land bekijken.

Wat vinden jullie tot nu toe het mooiste plekje?
Moeilijk om één plek te kiezen. Addis vinden we nou niet echt uitblinken in schoonheid, maar daarbuiten is genoeg moois te vinden.

Hebben jullie al ergens lekker gegeten? Tip?
We hebben ontdekt dat er allerlei leuke restaurants in Addis zijn. Meestal gaan we voor gemak op loopafstand; bijvoorbeeld naar het Griekse restaurant Santorini. Dat zit zo ongeveer bij ons om de hoek.

Wat jullie betreft elke dag injera of is een keer in de maand wel
voldoende?

Wat Ruben betreft elke dag injera, al is één keer per dag dan wel weer genoeg. Van Fransien mag het wel wat minder.

Waar kunnen we jullie voor wakker maken of wat zijn jullie hobbies?
Fransien kun je beter niet wakker maken. Ruben wordt wel blij van een lekker stuk gedroogde worst. Verder houdt hij van sporten. Fransien gaat eerder voor iets creatiefs.

Vertel eens een geheim over jullie zelf?
Euh, die zijn er toch juist om niet te vertellen…, maar misschien dat als je ons beter leert kennen, je er vanzelf een paar ontdekt.

Hebben jullie nog een tip voor landverhuizers?
Neem een open blik naar je nieuwe land en haar cultuur mee in je bagage.

Wist je dat..

  • Yaya village gepimpt is. Yaya village heeft een flinke make-over gehad. Eigenaar Haile Gebrial Selessie pakt stevig door. Zwembad, nieuwe speeltuin, prima hotel. Het heeft nog een aantal weken nodig, maar dan prima om een nachtje en/of dagje te toeven. Voor kids is de speeltuin ook een stuk boeiender en veiliger. Verder prima om te wandelen en fietsen. Ook een goede locatie voor bedrijfsuitjes en team building. Er is een zaaltje aanwezig en een 20/25-tal hotel kamers. Locatie: Sulelta, +/- 30min van Addis.
  • De NVE nu ook actief is op Facebook!
  • Lenneke en Vivien (NVE bestuur) volgend jaar een kroegentocht door Addis gaan organiseren!
  • Er een leuk nieuw restaurant is vlakbij Sarbet, Temsalet
  • Bahir Zaf een restaurant is met een fantastisch concept. Deze NGO leid Ethiopische jongeren op om in de horeca aan de slag te gaan en het eten en de sfeer is super!

 

Advertenties