Brulbrief maart 2015

Brulbrief Nederlandse Vereniging Ethiopië
Voorwoord
Beste Nederlandssprekende gemeenschap,

In deze Brulbrief weer veel verschillende onderwerpen zoals de activiteiten van de NVE, vergeten restaurants en als nieuw item het onderdeel ‘Wist je dat ….’. Deze Brulbrief werd net zoals alle andere samengesteld door leden van de Nederlandssprekende gemeenschap. We zijn voor elk uitgave op zoek naar input van verschillende hoeken. Dus, mocht je iets leuks weten: een project, je eigen werk, iets bijzonders, een leuke dagtrip, een goed of bijzonder slecht restaurant, etc. neem dan contact op met het bestuur van de NVE via mailnve@gmail.com.

Daarnaast is het NVE bestuur blij te melden dat Robert-Jan ten Hove en Henk de Haan het bestuur komen versterken! Mocht je ook geïnteresseerd zijn om in het bestuur te komen of het bestuur te ondersteunen; neem dan contact op via bovenstaand emailadres.

Tot slot wil ik nog de aandacht vragen voor de nieuwe site van de NVE waar alle informatie op te vinden is en waar je je ook aan- en af- kunt melden voor de mails van de NVE – https://nvethio.wordpress.com.

Voor nu: veel leesplezier!

Namens het bestuur,
Wikke Tuinhout – oud-voorzitter NVE

Wikke Tuinhout en ook Marleen Ruhof hebben onlangs het NVE bestuur verlaten. Wij bedanken hen van harte voor hun inzet en bijdrage de afgelopen jaren!

Inhoudsopgave

Verslag activiteiten NVE
– Vrijdagmiddagborrels
– Overhandiging schilderij aan Rahel Woudenberg
– Carnavalsborrel
Komende activiteiten NVE
Vergeten restaurants
Wist je dat ….
Roseland Foundation
Trekking Bale Mountains
Awash Eco Lodge & Pyramid Hotels and Resorts
Daniel
Sodore
Suisse Clinic
Website Taaltoekel

Verslag activiteiten NVE

– vrijdagmiddagborrels
De vrijdagmiddagborrels in Old Airport waren erg plezant. Het bier vloeide rijkelijk en het gezelschap was enthousiast. Er kwamen meerdere verzoeken om deze borrel te herhalen. Dat zal dan ook gebeuren.

Robert-Jan ten Hove

– Overhandiging schilderij aan Rahel Woudenberg
Op 19 februari 2015 heb ik namens de NVE en ENLBA een schilderij van de bruiloft van Wim en Rahel Woudenberg aan Rahel overhandigd. Naast het schilderij hebben we een enveloppe met ETB 7.500 aan haar gegeven. Het schilderij en de enveloppe werden overhandigd op een gezellige Wim’s Holland House avond die in het teken stond van een tribute aan Wim door de band Ishi Bakka.

Samen met Ron heb ik kort enkele anekdotes over het prachtige mens Wim verteld waarna we Rahel het schilderij gaven. Rahel was zeer geëmotioneerd en vroeg ons om daarna alle contribuanten te danken. Ze vond het schilderij erg mooi en gaf aan het een mooie plek te geven in Wim’s Holland House. Hierbij wil ik namens Rahel iedereen die een bijdrage heeft geleverd nogmaals hartelijk danken. Samen hebben we Rahel een bijzondere herinnering aan haar lieve Wim kunnen geven.
Wil je het schilderij live bekijken? Ga dan langs bij Wim’s om het te bekijken en wellicht Rahel een knuffel te geven.

Hartelijke groet, Bram van Loosbroek

– Carnavalsborrel
Op 13 februari was er weer een gezellig avondje bij Wim’s. Wellicht heeft u mij daar wel gezien met een snor (altijd al willen hebben) aangezien de avond een Carnavalstintje had. DJ Hidde heeft naast het gewone repertoire tussendoor ook wat Carnavalskrakers gedraaid voor de liefhebbers. Hidde, bedankt!

Het was een gezellige avond, voor zover ik het kon beoordelen hebben de meeste mensen zich prima vermaakt. Tot de volgende Wim’s Friday!!

Aimée Kleijwegt

Komende activiteiten NVE

Komende maanden staat er weer een aantal activiteiten gepland. Meer info volgt t.z.t.!

 • 5 april          Paasbrunch – aanmelden voor 30 maart via nvemail@gmail.com!
 • 25 april        Koningsdag inclusief vrijmarkt
 • 9 mei           Bezoek Marginpar Ethiopia farm in Wolmera
 • 17 mei         Wandeling door Menagesha National Forest
 • 5 juni           Borrel @ Wim’s Holland House
Vergeten Restaurants in Addis
Addis Ababa verandert in een stroomversnelling. Elke dag verrijzen er nieuwe gebouwen aan de horizon, de eerste tram van Afrika rijdt bijna en nieuwe wegen worden wekelijks geopend.

Door een groeiende middenklasse verschijnen er steeds meer goede restaurants, de ene nog populairder dan de ander. Maar door al deze nieuwe ontwikkelingen op horecagebied lijken sommige restaurants onterecht in de vergetelheid te raken. Daarom deze keer aandacht voor “vergeten restaurants”.

Arco Boleno
Arco Boleno staat vooral bekend om haar goede steaks en tegenwoordig hebben ze ook een houtgestookte pizzaoven met lekkere pizza’s als resultaat.
Waar te vinden: Op de weg tussen Sarbet en Mekanissa aan de rechterkant van de weg.

Family restaurant
Dit restaurant heeft een Mexicaans geinspireerde keuken en heerlijke toetjes, vooral het ijs en de warme chocolade cake zijn niet te versmaden.
Waar te vinden: Na Bambis, de eerste grote kruising naar rechts, dan rij je tegen het gebouw aan waarin het restaurant gevestigd is.

Meda Bar
Een ideale bar voor een biertje en een snelle hap. Als je een intiem gesprek wilt voeren, dan moet je hier niet heen, want de muziek staat vaak erg hard.
Waar te vinden: Op Debre Zeyt road in het gebouw van Global Hotel.

Amsterdam
De Ethiopische eigenaar heeft lang in Nederland gewoond en dat is te zien en proeven. Op het menu staat bijvoorbeeld erwtensoep en kroketten en aan de muren prijken posters met typisch Hollandse taferelen.
Waar te vinden: Het straatje achter Bole Mini, dit is het een na laatste straatje aan de rechterkant voordat je op de airport roundabout komt.

Cork Winebar
Vergeleken met de meeste restaurants in Addis heeft dit restaurant een brede selectie aan wijnen in huis. Het eten is prima, de bediening klantvriendelijk. Het restaurant op zich is netjes ingericht, maar niet geweldig.
Voor degenen die in Old Airport wonen is het wel een stukje rijden, maar als je van wijn houdt, is het de moeite waard om eens te proberen!
Waar te vinden: Cmc Road (tegenover de Safeway.)

Marleen Ruhof en Aimée Kleijwegt

Wist je dat ….

 • De NVE een mooie, eigen website heeft: http://www.nvethio.wordpress.com.
 • Er een mooie, nieuwe Shoa-supermarkt is in Old Airport. Gelegen vlakbij Lafto Mall en tegenover Negash supermarkt.
 • De kaaswinkel Planet Cheese, gelegen op Victory Road naast Cupcake Delight in Old Airport goede recensies krijgt. Aanrader om daar eens langs te gaan.
 • De fijne Jittu groentenstal in Old Airport binnenkort dicht gaat of nu zelfs al gesloten is.
 • Het 4seasons restaurant dicht is en het gerucht gaat dat het naar Old Airport komt.
 • Belvedere restaurant dicht is.
 • Het aanvragen van een een visum naar Nederland (Schengen visum) tegenwoordig minstens 15 dagen duurt (maar kan ook langer duren). Houd hier dus rekening mee wanneer u garant staat voor iemand die u voor een bezoek aan Nederland wilt uitnodigen (zowel zakelijk als privé). De ambassade heeft een orange carpet beleid voor bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor meer informatie zie de website van de ambassade www.ethiopia.nlembassy.org.
 • Er veel geklaagd wordt over stinkende boter. Goede kwaliteit boter is erg duur. Robert-Jan ten Hove vond de enige betaalbare en lekkere boter van het merk Shola. Deze boter verkopen ze in een supermarktje naast / om de hoek bij Mull Mull bakkerij op South Africa Street (Old Airport).
 • Er een leuke bowling area is bij Lafto Mall.
 • Yohannes de kapper bij je aan huis kan komen knippen voor ongeveer 100 birr (mannen) en 200 birr (vrouwen). Tel: 0911612616.
 • Er een nieuwmassage centrum is tegenover Bambis: Tilla spa en Fitness Home (www.tilla-spa.com). De website ziet er professioneel uit en de producten komen uit Zuid-Afrika.
 • Er een maandelijkse klaverjasavond is. Voor meer info neem contact op met Mascha Middelbeek (mmiddelbeek@yahoo.co.uk) of Onno Koopmans (onno.koopmans@minbuza.nl).
 • Je de terugblik op de NVE activiteiten voortaan op de NVE website kunt vinden.
 • Er vanuit verschillende bronnen gewaarschuwd wordt voor pinda’s in Ethiopië. De meeste pinda’s zijn besmet met aflatoxines. Hoge concentraties van de toxine veroorzaakt ernstige leverschade. De toxines worden geproduceerd door Aspergillus schimmels. De schimmels groeien snel wanneer landbouwproducten, met name granen en zaden, opgeslagen worden onder broeierige omstandigheden. Pinda’s worden tijdens verwerking langdurig geweekt in water. Hilina foods brengt pinda’s op de markt die wèl gecontroleerd zijn op aflatoxines. Kijk daarom goed op de verpakkingen.
 • Er een nieuw Italiaans restaurant Abucci is geopend. Het eten is uitstekend en het ziet er van binnen gezellig uit. De kok is een Ethiopiër die jaren in London in restaurants heeft gewerkt. Zijn Europese vrouw managet het restaurant. Tel: 0116 67 04 76/ 0912501827. Gelegen in Bole, op Bole Atlas Road, tegenover SOS Children’s Village. Eerste zijweg rechts na Kabu coffee.
Roseland Foundation

Roseland Child Development Organisation is een non-profit organisatie die is opgericht in 2010 door 2 vriendinnen uit Ethiopië en Nederland genaamd Tirsit Mulugeta den Danielle Overbeek. Als organisatie zetten wij ons in voor kansarme kinderen en hun moeders. Wij zoeken sponsors voor de armste kinderen in Holeta town (een dorp op 40 km ten westen van Addis Ababa) zodat de kinderen naar school kunnen, schoolmaterialen en uniforms krijgen en diverse support zoals hygiënische producten, kleding en speelgoed. Ook krijgen de kinderen dagelijks een warme maaltijd en wordt hun gezondheid in de gaten gehouden. De armste kinderen worden geselecteerd door onze social worker en de overheid van Ethiopië (Women’s and Child Affairs Organisation).

Wanneer een kind gesponsord wordt voor 15 euro per maand, dan worden tevens de moeders van de kinderen opgenomen in onze verschillende zogenaamde ‘Zelf-Hulp Groepen’. Dit zijn groepjes van ouders (met name dus de moeders) die samenwerken in teamverband en activiteiten ontplooien om hun armoede te beëindigen. Ze leren geld te sparen voor bepaalde wensen, ze leren samen te werken, samen plannen te maken, verbeteringen in hun projecten door te voeren en elkaar te helpen waardoor ze meer voor mekaar krijgen dan alleen. Door het volgen van door ons georganiseerde trainingen binnen hun groep leren ze diverse skills en eventueel ook een beroep zoals het maken van handwerk (mandjes), sieraden, bakken van broden en het verbouwen van groente waarbij het hele facet van voorbewerken van de bodem, inrichten van zaaibanken, maken van compost, selecteren van zaden, het bewateren van de plantjes en het oogsten aan hen geleerd wordt door experts. Ons nieuwste project is het zuivelproject. We hebben een jaar geleden twee koeien gekocht en aan de moeders geleerd hoe zij voor de koeien moeten zorgen. De melk die de koeien inmiddels geven wordt door hen verkocht op de plaatselijke markt van Holeta waardoor ze ook weer inkomsten genereren. Deze skills zorgen ervoor dat de vrouwen niet meer zo afhankelijk zijn van hun man en ze als sterke en zelfstandige vrouwen door het leven kunnen gaan mocht dat nodig zijn om welke reden dan ook.

Maandelijks komen alle moeders bij elkaar om gezamenlijk koffie te drinken en onder begeleiding van Tirsit de zaken die hen bezighouden te bespreken binnen hun projecten maar ook binnen de Holeta gemeenschap. Tevens zoeken ze gezamenlijk naar oplossingen voor hun problemen en proberen ze de persoon die op dat moment de grootste problemen heeft te helpen door een financiële bijdrage te geven of hulpgoederen. Tijdens deze bijeenkomsten genaamd “Jaalala Ummataa” wat “liefde voor elkaar” betekent, dragen de vrouwen allemaal een symbolische oranje sjaal. Deze sjaals zijn gemaakt door een vader van 1 van onze gesponsorde kinderen. Oranje is de kleur van onze organisatie Roseland en verwijst naar het Nederlandse deel van deze organisatie. Aan het ene uiteinde van de sjaal is de Ethiopische vlag ingeweven en aan de andere zijde de Oromio vlag (de regio waar Holeta zich bevindt is de Oromio regio). Het toeval wil dat de Oromio vlag exact dezelfde kleuren heeft als de Nederlandse vlag. Het dragen van de sjaals schept uniformiteit binnen de groep. De dames voelen zich verbonden met elkaar en trots om bij deze groep te horen. Onlangs heeft de Holeta Women’s and Child Affairs Organisation van Ethiopië ons project als voorbeeld aangehaald voor andere projecten omdat we de vrouwen bij elkaar brengen en ze met elkaar laten bedenken hoe ze hun leefomstandigheden kunnen verbeteren en problemen kunnen oplossen. We zijn zeer dankbaar voor hun support en ook voor al onze sponsors en mensen die ons op welke manier dan ook helpen waardoor wij ons werk kunnen voortzetten en de armste mensen van Ethiopië vertrouwen kunnen geven in hun toekomst.

Wil je meer weten bezoek dan onze website op http://www.stichtingroseland.com, of like onze facebookpage (foundation roseland).

Tirsit Mulugeta en Danielle Overbeek

Trekking Bale Mountains
De Bale Mountains, ten zuiden van de Awash river, zijn de een-na-hoogste bergen in Ethiopië (4377m). Het gebied staat bekend om zijn natuurreservaat met de reuze-lobelia’s, de Ethiopian Wolf (Canis simensisi) en z’n uitstekende assortiment aan vogelsoorten.
Minder bekend zijn de trekking routes buiten het national park. In Dodole staat het kantoor van Baletrek, het startpunt van Bale mountains trekking. Baletrek is een community-based toeristen-attractie, opgezet in 1998 met hulp van het Duitse GIZ.
Samen met onze gids Hussen Deko en twee paarden voor de bepakking zijn wij de bergen in getrokken. De tocht kan van te voren uitgestippeld worden langs enkele berghutten. De berghutten staan op een hoogte van rond de 3600m en het kan er nat en behoorlijk koud zijn. De hele tocht was uitstekend verzorgd en de prijzen waren erg schappelijk. Onze gids was heel goed op de hoogte van de flora en fauna en kende veel soorten bij de Latijnse naam.
Wel jammer om te zien dat de bossen in het gebied zwaar over-begraasd zijn. Er is vrijwel geen ondergroei en er is nauwelijks jonge aanplant van nieuwe bomen. In drie dagen telden wij net zoveel vogelsoorten als dat wij in 1 uur tijd in het Bale Natuurreservaat scoorden.
Hoewel voor de doorgewinterde bioloog het gebied enigszins een teleurstelling kan zijn, zal iedereen er genieten van de uitzichten, de rust en de gastvrijheid van de lokale bewoners. Ook voor kinderen is het een prachtig avontuur om te paard door het bos en over de hooglanden te reizen.
Awash Eco Lodge & Pyramid Hotels and Resorts
Awash Eco Lodge
Op 215 km van Addis Abeba ligt Awash National Park. Via de expres highway duurt het ongeveer drie en een half uur maar het blijft natuurlijk afhankelijk van het verkeer onderweg. De Awash Falls Lodge ligt aan de rivier Awash, bij een waterval. Tijdens het ontbijt kun je de krokodillen zien liggen op rotsblokken in de rivier. De familiewoningen zijn erg leuk, helemaal van hout gemaakt met prachtig uitzicht op de rivier. Omdat het zo dicht aan de rivier ligt en de omheining niet altijd even goed is, is dit misschien niet de juiste lodge om met hele kleine kinderen naar toe te gaan.
Het is mogelijk om een tocht te maken door het park (gids is makkelijk te regelen bij de lodge). Verwacht geen groot wild maar het is zeker de moeite waard!!

Op 45 kilometer van de lodge liggen de hot springs, hier liggen ook krokodillen. Ook is er een hyena grot die overdag bezocht kan worden. De website is zeker overzichtelijk met prijzen en foto’s. Boekingen kunnen hier in Addis gemaakt en betaald worden: www.awashfallsecolodge.com.

Pyramid Hotels and Resorts
Aan de rechterkant van de weg voordat je Debre Zeit inrijdt (waar links de verkoop van de planten begint), ligt een leuke kartbaan. Helaas geen helmen aanwezig (maar je kunt zelf ook bijvoorbeeld een fiets helm meenemen), de karts hebben wel gordels. De baan is op zich veilig en het is plezier voor jong en oud!

Zin in een lekkere lunch terwijl de kids in het zwembad liggen of in de speeltuin zijn… de (new!) Pyramid Hotel is zeker de moeite waard. Dit is dus niet het Pyramid Hotel dat je tegenkomt als je net Debre Zeit inrijdt. Je moet een stuk doorrijden en dan zie je aan de rechterkant vanzelf een bord met Pyramid Hotels and Resorts. Het is een nieuw hotel en het heeft een Marokkaanse uitstraling. Je kunt bij het zwembad zitten of een etage lager, beide hebben uitzicht op het meer. Het eten is goed. Er is ook een spa aanwezig. Leuk voor een dagtrip of voor een weekendje weg: www.pyramidresortet.com.

Renate van de Wiel

Daniel

In 2002, toen we in het zuidwesten van Ethiopië (Bonga) woonden, kwam er op een dag een vrouw met een baby aan het hek. De baby was een maand of 10 en toen ze het dekentje opensloeg zag ik dat hij een raar misvormd en veel te kort rechterbeentje had en nooit goed zou kunnen lopen. De moeder vroeg om hulp en eerlijk gezegd had ik nog nooit zoiets gezien en wist ik ook niet wat ik ermee aan moest. Baby Daniël lachte heel lief naar me en ik moest wel van steen zijn wilde ik hem niet helpen, maar hoe? Er was nog geen haast bij want hij was toch nog niet aan lopen toe en Daniël kroop volgens de moeder als de beste.

Ik beloofde haar om tijdens ons volgende tripje naar de hoofdstad Addis Abeba, 450 km over slechte wegen, mijn licht op te steken. Via via hoorde ik van Cheshire Services Ethiopia waar beugels en andere hulpstukken worden gemaakt om mensen met een handicap zo mobiel mogelijk te maken. Gelukkig heeft die organisatie mobiele klinieken en doen zij ook Jimma aan, een provinciestad 110 km van Bonga. Daniël kreeg een beugeltje waar hij zo goed en zo kwaad het ging mee leerde lopen. Natuurlijk moest hij regelmatig een nieuwe aangemeten krijgen want zo’n plastic geval groeit niet mee.

In 2004 kreeg Dirk een baan in Addis Abeba en ging ik werken bij de Moeder Teresa Zusters waar ik op een dag Daniël zag met zijn moeder. Ze kwamen daar blijkbaar ieder jaar voor een nieuwe beugel die door de zusters werd betaald.

De vader van Daniël was er vandoor gegaan vlak na de geboorte, omdat zijn vrouw geen gezond kind op de wereld had gezet! Moeder verdiende de kost door wat handel te drijven maar een vetpot was het niet.
Vorig jaar, toen ik allang niet meer bij de Zusters werkte maar er nog wel regelmatig kwam, kwam er iemand naar me toelopen. Ik was w.s in zo’n bui van “laat me met rust” en negeerde haar volledig. Onderweg naar huis realiseerde ik me dat het de moeder van Daniël was met een ‘nieuw’ jongetje van een jaar of vier. Ik voelde me daar heel schuldig over en wilde haar spreken maar toen ik de volgende dag bij de Zusters naar de familie informeerde, waren ze vertrokken.

Onlangs zag ik hen opnieuw bij CURE hospitaal waar ik veel kom. Daniël kwam naar mijn auto toe strompelen en begon een heel verhaal in het Amhaars waar ik al snel de draad van kwijtraakte. Gelukkig zijn daar genoeg mensen in de buurt die kunnen helpen met vertalen. Zijn beugel was kapot en de Zusters hadden hen niet meer binnengelaten. Ze hadden die nacht op straat geslapen en waren naar CURE hospitaal gegaan om hulp te vragen. Er was hun daar een afspraak voor over een jaar gegeven en op het moment dat ik aan kwam rijden waren ze ten einde raad. Ik was blij dat ik hen kon helpen en heb Daniël in Alemachen opgenomen. Een paar dagen later kon hij al terecht in Cure want kinderen die in Alemachen opgenomen zijn, hebben daar voorrang! Zijn rare vergroeiing is geamputeerd en vrijdag is hij met de bus, samen met 2 personeelsleden en een grote koffer vol met spullen, teruggegaan naar zijn moeder en zijn broertje in Bonga. Hij zal een heel schooljaar over moeten doen maar hij gaat zeker met meer zelfvertrouwen terug naar school.

Een groet vanuit een zonnig en kurkdroog AA, Diny.
Vragen en reacties: diny.dooper@gmail.com

Sodore
Een dagje lekker erop uit maar geen zin om weer naar Debre Zeit of Lake Langano te gaan? Ga dan eens naar Sodore.

Sodore ligt op zo’n 12 km afstand van Adama (Nazret) en 120 km ten zuidoosten van Addis Abeba. De stad ligt langs de rivier de Awash en heeft een weelderige, schaduwrijke begroeiing. Net buiten de stad staat het ‘Sodore Resort Hotel’. Hier vind je onder andere een zwembad van Olympische grootte dat wordt gevuld met water uit de hotsprings. Op het terrein zijn nog twee kleinere zwembaden, voor één van deze betaal je nog weer extra maar dit is echter niet al teveel. Verder is er een conferentiezaal en restaurant aanwezig in het hotel. Veel mensen uit Addis brengen er hun weekend door dus dan kan het erg druk zijn!

Vervet apen en baboons lopen of zwieren van tak naar tak over het hele terrein. Zorg er dus voor dat je tas dicht is, zeker als je eten mee hebt want ze hebben het direct in de gaten en jatten kunnen ze razendsnel.

Het resort is gebouwd door de Ethiopische regering, en is in gebruik genomen in 1963. Dit is ook wel te zien want het zou wel een facelift kunnen gebruiken. Zo zijn de toiletten niet om aan te zien, er zijn niet geen kleedhokjes. Althans wij hebben ze niet gevonden.

Wat je vooral niet voorbij moet laten gaan zijn de douches op het terrein. Er is een aparte ruimte voor mannen en vrouwen. Je komt uit bij een gezamelijke ruimte waar grote pijpen in uitmonden. Uit deze pijpen stroomt ongelofelijk heet water. Iedereen staat zich uitgebreid in te zepen, te wassen en ontspant zich lekker in het water. Terwijl de lokale bevolking er makkelijk een aantal minuten continu onder kon staan, hadden wij er na een halve minuut al genoeg van. Zo warm was het.

Ondanks de staat van het zwembad is het alsnog een aanrader om een dagtrip naar Sodore te maken. Lekker zwemmen, ontspannen en een gezellige dag.

Mirjam Jansen-Kiers
Suisse Clinic

In Addis Ababa wordt een aantal nieuwe klinieken geopend. Eén ervan is de ‘Suisse Clinic’, vlakbij Kera. In eerste instantie een kliniek voor kindergeneeskunde, maar nu ook geopend voor volwassen patiënten. Een interview met Dr. Alan Karibian, pediatrician: 

Waarmee onderscheidt uw kliniek zich van andere klinieken?
Voor onze kliniek is het belangrijk om een persoonlijke relatie op te bouwen met de bezoekers. Wij proberen om patiënten te koppelen aan één arts om zo een beter beeld te krijgen van de persoonlijke situatie. Er wordt aangeraden om de kinderen van tevoren in te schrijven om zo betere zorg te kunnen bieden in geval van nood.

Doen jullie ook visites aan huis?
Huisvisites worden niet afgelegd, met als reden dat er anders te snel procedures worden overgeslagen omdat men dan de juiste uitrusting niet bij de hand heeft.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten?
Zo’n beetje dezelfde als in het ‘Westen’. Diarree, koorts, respiratoire klachten. Wel is hier meer kans op malaria of tuberculose.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de kliniek?
Op klinisch gebied zijn er geen uitdagingen. Op gebied van medicatie is het soms niet mogelijk om specifieke medicijnen te vinden.

Is de kliniek uitgerust om gevallen met hoge risico voor hondsdolheid op te vangen?
Nee. Dat is één van de dingen die in Ethiopië niet te verkrijgen is. Zorg dat u en uw familie van tevoren gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, dit geeft de patient iets meer tijd. In geval van een beet met mogelijk hondsdolheid: vertrek onmiddellijk naar Nairobi naar bijvoorbeeld Aga Khan Hospitaal. Misschien heeft uw ambassade het vaccin beschikbaar. Maar naast het vaccin moet er mogelijk ook antiserum toegediend worden. En dat is in Ethiopië niet beschikbaar.

En slangenbeten? 
Die ben ik nooit tegengekomen en ik heb er ook nog nooit over gehoord. Mogelijk zijn er wel gevallen van slangenbeten op het platteland. Misschien dat Artsen zonder Grenzen daar meer informatie over heeft en dat ze een antiserum beschikbaar hebben.

Welk advies kunt u aan ouders geven?
Kom zo vroeg mogelijk. Wacht niet te lang als uw kind klachten heeft.

Robert-Jan ten Hove
Taaltoekel website
Vanaf dit jaar heeft de Nederlandse school een nieuw fris communicatiekanaal: http://www.detaaltoekel.nl. Naast dat de Taaltoekel site algemene nieuwtjes verstrekt aan ouders met kinderen op de school, is er ook interessante informatie te vinden voor de rest van de Nederlands sprekende gemeenschap in Ethiopië. Er is een kaart te vinden voor leuke dingen voor kinderen (en ouders). Ook staat er een kaart op waarop aangegeven staat waar klinieken, ziekenhuizen etc. te vinden zijn. Onderaan de pagina kan iedereen handige en interessante plekken doorgeven aan het IT-team van de Taaltoekel.

Voor vraag en aanbod in Addis Ababa wordt meestal gebruik gemaakt van Facebook of Oddsnsodsnaddisabeba google-group (hoe verzint iemand die naam?!). Op de Taaltoekel site zijn er twee Forums te vinden: ‘Vraag-en-Aanbod’ en het ‘Addis-Suffertje’. Hier kunnen bijvoorbeeld berichten op worden gezet gericht aan de Nederlandssprekende gemeenschap. Om berichten te plaatsen in het forum moet men zich wel eerst aanmelden via de site.

Tenslotte is er een pagina met handige links. Ook hier: nieuwe interessante links zijn welkom en kunnen doorgegeven worden via de contactpagina van de website.

Robert-Jan ten Hove

Advertenties