Brulbrief maart 2016

 Brulbrief Nederlandstalige Vereniging Ethiopië
Voorwoord
Beste NVE-ers,

Allereerst wil ik twee gloednieuwe NVE-bestuursmaatjes verwelkomen: Harriet en Vivien. Tof dat jullie aan boord zijn. Goede timing, want het bestuur was de laatste dagen flink leeggelopen en er breekt een drukke tijd aan. De lente is begonnen en er staan weer nieuwe lente-feesten op het programma: paaslunch (of zoals men het tegenwoordig Nederland nu maatschappelijk-correct ‘Lentefeestlunch’ noemt), Koningsdag, sportdag, jodelen in Bauerhof… pfew. Nou, aan de slag en veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Robert ten Hove

Het NVE bestuur:
Harriet van Loo, Vivien Belle, Willem Paulus, Henk de Haan en Robert ten Hove

Dringende oproep om aan te melden via de website
Zoals u weet heeft de NVE een eigen website https://nvethio.wordpress.com. In de toekomst zullen wij steeds meer berichten via de website gaan verspreiden en niet meer via de email.

Dus: wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten van de NVE, meld u zich dan aan op de website via de “volg” knop rechts onderin op de homepage. Als u hier uw email-adres achterlaat, ontvangt u automatisch alle nieuwe berichten op de website in uw email.

Even doen dus!

Inhoudsopgave

 • Afscheid: Diny Hoekstra-Dooper
 • Nieuw hier: Vivien en Hilbert
 • Recept om zelf yoghurt te maken
 • Food for Thought – bezoek aan schoolmaaltijden project in Addis Ababa
 • Klaverjassen
 • Vacature Nederlandse Ambassade
 • Nieuw hier: Peter en Sarah
 • Wist-je-datjes
 • Themadagen Taaltoekel
 • Koningsdag
 • Oproep voor baan
 • BTW terugvragen over aankopen in Nederland
Afscheid
Een paar weken geleden, toen ik al 3 volgepakte koffers klaar had staan voor vertrek ben ik voor de zoveelste keer naar Alemachen gereden om nog wat laatste klussen te regelen. 15 jaar Ethiopië waarvan 4 jaar Bonga in de kafa zone, 5 jaar bij de zusters van Moeder Teresa en nu bijna 7 jaar in Alemachen.
Op die bewuste vrijdag had ik 3 dingetjes rond Bole op mijn programma staan voordat ik richting Alemachen ging met het plan om de werkdag te beginnen met een heerlijk kopje koffie.  Harriet en Ineke zouden er ook zijn want ik moest nog van alles aan hen overdragen. Deze 2 dames gaan nl een oogje in het zeil houden en samen met Maddy en de rest van het personeel blijft de boel vast wel draaien.
Doordat het overal nogal druk was en ik in Piassa in een enorme file terecht kwam was ik nogal aan de late kant. Eindelijk aangekomen zag ik allemaal mensen op het terrein lopen, mensen die ik ken maar die daar niet iedere dag zijn! Ik had een paar appelgebakjes bij Munch gekocht ter afscheid maar ik had niet op zoveel koffiedrinkers gerekend! Tot overmaat van ramp had iedereen al koffie gehad en waren de kannen leeg! En ineens kreeg ik het door! Ze waren daar om afscheid van mij te nemen, een afscheid dat ik niet had gewild maar wat blijkbaar onvermijdelijk was. Lopend richting het klaslokaal hoorde ik de kinderen al zingen en het lokaal was omgetoverd in een grote gezellig versierde huiskamer. Ontroerend. Harriet hield een praatje en Pater Girmea, mijn opvolger deed er nog een schepje bovenop. Ik kreeg een gouden armbandje met inscriptie van Alemachen en een Ethiopische beddensprei van het personeel. En natuurlijk was er een koffieceremonie met een enorme taart waar iedereen van mee kon eten. De appelgebakjes vielen daarbij vreselijk in het niets!
Ik realiseerde me dat ik het daar vreselijk ga missen maar ben ook klaar voor de volgende fase in mijn leven, een heel dubbel gevoel.
Nu  woon ik in Sneek en pas  deze week op mijn kleinkinderen! Wat een contrast.

Hartelijke groeten
Diny Hoekstra-Dooper.

Nieuw hier: Hilbert van der Werf (31) en Vivien Belle – van der Werf (32)
Wat kom je hier doen?
Hilbert werkt als Productie manager voor Heineken. En ik (Vivien) ga aan de slag bij Paprikana en Raya Fresh als o.a. HR adviseur.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
We hadden samen al een tijdje de ambitie om voor een periode in het buitenland te wonen en werken. Nadat Hilbert dit kenbaar heeft gemaakt bij Heineken, kwam eind vorig jaar deze kans voorbij. We hoorden erg positieve verhalen over wonen en werken in Ethiopië, dus hoefden niet lang na te denken.

Sinds wanneer ben je hier?
We zijn hier sinds 13 februari.

Voor hoe lang?
We gaan uit van drie jaar.

Wat is jullie studieachtergrond en werkverleden van de afgelopen jaren (en landen)?
Ik heb Business Administration gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, met een Master in Human Resource Management. Daarna heb ik gewerkt in verschillende HR-functies. Eerst als recruiter voor EY & AkzoNobel en vervolgens als coördinator van het Global management traineeship en Women in Leadership-programma binnen AkzoNobel. In deze functies heb ik tevens ervaring opgedaan in mentoring en coaching.
Hilbert heeft Food Quality Management gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Hij is begonnen als management trainee bij Heineken en heeft tijdens zijn studie en traineeship eerder in Afrika gewerkt, in Swaziland en DR Congo (Lubumbashi). In Nederland heeft hij gewerkt als teamleider bij Vrumona en Rayonmanager Brouwen in de brouwerij in Zoeterwoude.

Wat wist je al van Ethiopie?
We wisten dat het land erg in opkomst is en dat het relatief veilig is, zeker vergeleken met andere landen in Afrika. Daarnaast hebben we voor vertrek een cultuurtraining gevolgd, waar met name het belang van relaties en respect werd onderstreept.

Wat wist je nog niet?
Dat Ethiopië het land is met de meeste verkeersongelukken, dat het klimaat zo mild is en dat er geen malaria is in een groot deel van het land. En: dat het zelfs in maart al verschrikkelijk hard kan regenen.

Vertel eens hoe de eerste weken hier waren en hoe je dat ervaren hebt.
Tijdens de pre-visit begin januari waren we hier voor 5 dagen. In eerste instantie waren we best een beetje geschrokken van het straatbeeld in de stad. “Is er dan nergens een mooie straat”, dachten we. Na onze verhuizing kwamen we er snel achter hoeveel mooie, rustige en gezellige plekjes er te vinden zijn, als je maar op zoek gaat (zeker en ook buiten de stad. Daarnaast hebben we heel veel geluk gehad dat collega’s van Hilbert (en hun partners) zowel tijdens de pre-visit als na onze verhuizing een BBQ/ borrel hadden georganiseerd. Hierdoor hebben we direct al veel leuke mensen ontmoet!

Wat is jou opgevallen in de eerste weken?
Dat ik me veiliger voel dan verwacht. Zeker overdag doe ik bijna alles te voet. Daarnaast valt me op dat als je vriendelijk bent en wat woorden in het Amhaars zegt, de Ethiopiërs al snel teruglachen.

Wat is jou tegengevallen?
De lawaaierige muggen in onze hotelkamer, maar dat hebben we inmiddels opgelost met een klamboe. Aanrader!

Waar woonde je hiervoor? En waarom?

We woonden dichtbij het centrum van Utrecht. Leuke stad en lekker centraal gelegen ten opzichte van werk, familie en vrienden.
Wat heb je achtergelaten in jouw vorige standplaats en wat in NL? En wat mis je?
Tot nu toe zien we deze ervaring vooral als een kans en genieten we volop. Natuurlijk zullen er momenten zijn dat je je familie en vrienden mist, maar dankzij Skype en omdat veel van hen ons willen komen opzoeken, voelt de afstand niet zo gek ver. Mochten we dan echt iets missen, dan kunnen we nog eens aan hen vragen het mee te nemen;-). Misschien gek, maar ik denk nu weleens dat het echt wennen zal zijn als je weer teruggaat naar Nederland.

Heb je jouw container al? En een huis? En een auto? Hoe is dat gegaan? Makkie of veel gedoe?
De container is net vertrokken, maar we hebben inmiddels een heel leuk huis gevonden. We hebben veel geluk dat we een aantal spullen mogen lenen, dus waarschijnlijk gaan we al snel het huis in. Hopelijk komt de container in mei.

Heb je al iets van het land gezien?
We zijn er uiteraard nog maar kort, maar we zijn de afgelopen weken naar Entoto geweest en naar Debre Zeit, Babogaya lake. We zijn daar een hike gemaakt rondom het “Green Crater Lake”, waar we onder andere veel flamingo’s hebben gezien. Was echt prachtig!

Wat vind je tot nu toe het mooiste plekje?
Het kratermeer met de flamingo’s vinden we tot nu toe wel de mooiste plek, maar ja, we hebben nog maar weinig gezien natuurlijk…

Heb je al ergens lekker gegeten? Tip?
We hebben al vaak gegeten bij La Lyonnaise Bistrot. Een gezellig restaurant met groot terras en goede bediening (Vlakbij Edna Mall, zijstraat naast Bethlehem supermarkt inrijden). Verder vinden we het eten bij Abucci echt heerlijk.
Een tip voor lokaal eten is de Addis Eats food-tour (zie ook Tripadvisor). Met deze tour ga je langs vijf verschillende plekken in de Bole wijk. Ze leggen veel uit over het lokale eten/ koffie-ceremonie en je gaat langs een heel lekker vlees-restaurant (Yilim). Dit restaurant is i.v.m. de vastentijd de komende twee maanden dicht, dus ik zou de tour na 29 April zeker weer aanraden!

Wat jou betreft elke dag injera of is een keer in de maand wel voldoende?
We vinden injera allebei erg lekker, maar het is wel fijn als er wat variatie in het eten zit. Gezien Hilbert iedere dag luncht met injera (ik soms), eten we ‘s-avonds vaak iets anders.

Waar kunnen we je voor wakker maken of wat zijn jouw hobbies?
We houden erg van muziek, met name van Jazz. Op vrijdagavond is er een live  jazz-band bij La Lyonnaise bistrot, maar we zijn nog benieuwd naar de Ethio-jazz. Er schijnen optredens te zijn in het Ghion hotel, maar hier zijn we nog niet geweest.

Heb je nog een tip voor landverhuizers?
Probeer al een keer op bezoek te komen voordat je definitief verhuist en probeer dan al snel mensen te leren kennen. Dit zal je enorm helpen om goed te landen.

Recept om zelf yoghurt te maken
Een aantal maanden geleden kwam er in het nieuws dat Ethiopische zuivelproducten hoge concentraties Aflatoxines bevatten. Dat is slecht nieuws voor de zuivelliefhebbers onder ons. Temeer omdat er geen aanwijzingen zijn dat iets aan wordt gedaan (bron ILRI 8-02-2016).

Om toch te kunnen genieten van yoghurt zonder er een leveraandoening aan over te houden, volgt hier een tip om zelf yogurt te maken.

Benodigdheden:
Een yogurt stam, bv een pakje import yoghurt of yoghurt poeder (www.levenvanhetland.nl)
1 L melk, import UHT
Een afsluitbare schone plastic bak, of bijvoorbeeld MyYo stroomloze yoghurt maker @steviahouse.eu)
Eventueel een donzen deken

 1. Indien melk niet rechtstreeks uit pak komt, eerst koken en laten afkoelen tot 37 – MAX 42 graden.
 2. Eetlepel yoghurt of yoghurt poeder door melk roeren.
 3. Bak sluiten, inwikkelen in deken en overnacht laten staan.
 4. Wanneer deze bak bijna leeg is, één lepel yoghurt bewaren voor de volgende bak yoghurt.
Dit proces kan zo’n 10x herhaald worden, tot er een gelige laag over de yoghurt komt en de yoghurt niet meer lekker smaakt. Begin dan weer met een nieuwe stam.

Eet smakelijk.

Ps. Zie ook: http://www.theparasitologist.com/wp-content/uploads/2015/09/fpubh-04-00012.pdf
Een nederlandse studie over kwaliteit van melk in Ethiopia. Niet over aflatoxine maar over antibiotica en andere residuen in lokale melk.

Food for Thought – bezoek aan schoolmaaltijden project in Addis Abeba

De Ethiopische Rahel Masresha verzorgt samen met haar team dagelijks het ontbijt en de lunch van 38 kinderen op een school in de zeer arme wijk Zenebework. Goede voeding en onderwijs zijn essentieel voor ieder opgroeiend kind. Helaas hebben de ouders  van de kinderen in Rahel’s project geen middelen.

We (Lideke Middelbeek en Edith Giesbert) bezoeken het project op een vrijdag rond lunchtijd. Rahel vertelt ons over de kinderen die binnen komen druppelen. Tijdens de injera maaltijd loopt ze rond en vraagt ze aan de kids hoe het gaat. Achteraf uit ze haar zorgen over 1 van de kinderen, een meisje. Ze eet slecht en ziet er al dagen vermoeid uit. Ze vertelt ons dat haar project in dit soort gevallen ook in medische kosten voorziet. De kinderen krijgen ook een bijdrage zodat ze een uniform en schoolspullen kunnen kopen.
Het in 2013 gestarte project is een initiatief van Rahel en haar broer, pastoor in Castricum, en wordt grotendeels gesponsord door een Nederlandse Stichting.

Wij zijn erg onder de indruk van het project, maar nog meer van de kracht en toewijding van Rahel en haar team. Meer weten of interesse om het project te bezoeken/steunen, neem dan contact op met Johny: +251 911426624.

Klaverjassen
Eerste donderdag van de maand: klaverjas-drive
Elke eerst donderdag van de maand wordt er geklaverjast. Die groep actieve ‘jassers’ breidt zich uit, maar er kunnen er altijd meer bij.
De eerst volgende keer dat er gespeeld gaat worden is donderdag 7 april. Aanmelden kan via middelbeek@agriterra.org

Ook wordt versterking van het klaverjascomité gezocht. Interesse, ik hoor het graag.

Mascha Middelbeek

De Nederlandse ambassade zoekt een assistent voor de Defensie Attache, voor een lokaal salaris.

De Defensie Attache onderhoudt de militaire contacten met de Afrikaanse Unie, Ethiopië en een aantal omringende landen. Daarnaast is hij militair adviseur van de Ambassadeur. De assistent ondersteunt de Defensie Attache en is daarnaast deel van de ondersteuningspool van de ambassade. De werkzaamheden liggen op de volgende terreinen: administratieve ondersteuning, archivering, rapportages, beheer auto & communicatiemiddelen, organisatie van logistiek rond VIP-bezoeken, financiën, het organiseren en faciliteren meetings, overvliegvergunningen, havenbezoeken en meer. De assistent heeft onder andere contact met de KMAR, Politie, Defensiestaf, het ministerie van Buitenlandse zaken, militaire autoriteiten in Ethiopië en omringende landen, landen van accreditatie, het netwerk van Defensie Attaches in Addis Ababa, andere ambassades, etc.

Vereisten: vloeiend in Nederlands & Engels (spreken, lezen en schrijven), bereid buiten kantooruren te werken en bereikbaar te zijn. Kennis van (het ministerie van) Defensie en Buitenlandse Zaken BZ en een lokaal rijbewijs zijn gewenst. Relevante competenties: Zelfstandig, Praktisch, Initiatief, Samenwerken, Accuraat, Flexibel, Communicatief, Interculturele sensitiviteit, Integer. Screening door een veiligheidsdienst maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Contactgegevens : ADD-DEFAT@minbuza.nl

Sluitingsdatum : 7 april 2016

Peter Willaert (36 jaar), Sarah de Smet (36 jaar), Elijah (bijna 6 jaar), Nore (4 jaar) en Anaï (bijna 1 jaar)
Wat kom je hier doen?
Peter: opstarten water- en fruitsappenfabriek voor werkgever Durabilis (www.durabilis.eu)
Sarah: project manager Gender and youth Empowerment in horticulture Markets, bij SNV

Sinds wanneer bent je hier?
Begin 2016

Voor hoe lang?
Minimum 3 jaar

Wist je dat..

 • Er een nieuw restaurant in Old Airport is: Il Posto. (route: vanuit Karl Square neem je South Africa straat. Als je vervolgens aan de linkerkant een groot gebouw met ‘Adot’ er op ziet, ga je naar links. Rechtdoor rijden tot je het restaurant aan je rechterkant ziet.)
 • Restaurant Le Grand Reve nu ook een delicatessen cafe/winkel heeft. (route: bij Habesha 2000 straatje iets doorrijden, rechts om de hoek)
 • Yaya Village er na een verbouwing flink op vooruit is gegaan, onder andere met een grote speeltuin.
 • Abbafany Meat Products nu ook een tweede vestiging in Old Airport heeft
 • Cafe Bistro Lyonnais een leuk, nieuw restaurant in Bole is. Het heeft een grote, relaxte binnenplaats en elke vrijdag life muziek
 • Limalimo Lodge fantastisch mooi is, maar nog verre van af..
 • Restaurant 4 Seasons in Old Airport tegenwoordig ook alcohol schenkt. En dat het een fijne tuin heeft om te zitten.
 • Restaurant Villa Verde (gelegen vlakbij Meskel Flower) heel leuk buiten in de tuin op loungebanken kan brunchen vanaf 11.00.
 • Er tussen Kolfe rotonde en Nederlandse ambassade speed control agenten zijn gespot.
Foto’s:
1. Telefoon nummer Il Posto
2. Verkoopkaart winkel Le Grand Reve
3. Nieuwe speeltuin Yaya Village
4. Route naar Abbafany in old Airport
5. Terras Bistrot Lyonnaise
6 en 7. Limalimo Lodge
Gezocht: Bestuurslid NVE
O.a. ivm vertrek naar Nederland hebben we afscheid genomen van een aantal bestuursleden. Yvette, Quirine en Stephanie, nogmaals veel dank voor jullie inzet! Hoewel er zich weer een aantal nieuwe leden hebben aangemeld, zouden we nog wel wat versterking kunnen gebruiken.
Heb je interesse om in het NVE bestuur te komen? Stuur dan een mail naar: mailnve@gmail.com
Vanaf dit jaar bestaat de mogelijkheid voor Nederlandstalige kinderen die niet in Addis wonen om toch aan de thema- en cultuurdagen van de Nederlandse school de Taaltoekel mee te doen, zonder het reguliere programma te volgen.
Themadagen zijn dagen waarop kinderen met een thema bezig gaan, dat te maken heeft met Nederland  en de Nederlandse taal zoals de Kinderboekenweek of topografie van Nederland. Naast het aanbod van Nederlandstalig onderwijs, is het een echt feest waar de kinderen met veel plezier naar toe gaan. Check onze website (http://www.detaaltoekel.nl/) voor meer informatie en de foto’s.
Kosten:
· themadag: €35 per themadag per kind en voor elk volgend kind €25
· weekend €70 Euro per kind en voor elk volgend kind €50 euro

Voor meer informatie over de aanmelding en data mail naar: info@detaaltoekel@gmail.com

Hartelijke groet,
De Nederlandse School Taaltoekel

Koningsdag
Op 23 april a.s. zal de NVE in de middag o.a. een vrijmarkt organiseren en zal er ruimte zijn voor spellen voor kinderen en/ of volwassenen. Heb je nog leuke spullen te koop of mocht je een leuk spel hebben, neem het mee op 23 april! (Bovenstaande foto is van Koningsdag 2015)
Beste Nederlanders in Ethiopië!
Via deze weg wil ik graag een oproep doen aan ‘ervaren’ Nederlanders, die in Ethiopië wonen en werken.

Ik wil mij graag gaan vestigen in Ethiopië en ben ik ben op zoek naar een leuke baan! Van huis uit ben ik maatschappelijk werker en cultureel antropoloog, met als specialisme multiculturalisme. In 2009 heb ik antropologisch onderzoek gedaan in Addis Abeba. Als maatschappelijk werker heb ik ervaring in het bieden van consult op het gebied van huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld en gedwongen huwelijken. Tevens organiseer en leid ik dialoogbijeenkomsten over (taboe-)onderwerpen als bovenstaande en over het thema homoseksualiteit in gemeenschappen of samenlevingen waarin dit niet geaccepteerd wordt. Als cultureel antropoloog heb ik ervaring in het doen van veldwerk en het uitvoeren van kwalitatief onderzoek. Daarnaast is het nog altijd een droom van me om me bezig te houden met (internationale) in- en verkoop van mooie (traditionele) stoffen en spullen.
Ik kom heel graag in contact met mensen die mij een stapje verder kunnen helpen, door mij te voorzien van nuttige ‘tips en trucs’ op het gebied van de emigratie naar- en het zoeken naar werk in Ethiopië. Ben of ken jij iemand die op zoek is naar een ervaren maatschappelijk werker/ consulent, cultureel antropoloog of dialoogleider? Of ken je een NGO of onderwijsinstelling, die op zoek is naar iemand als ik? Of heb je zelf een organisatie en zoek je nog een gedreven partner of een collega? Laat het mij dan weten! Ik sta voor veel dingen open en mijn werkervaring is nog veel breder dan wat ik hierboven geschetst heb.

Ik kijk erg uit naar jullie reacties!

Alvast bedankt en met hartelijke groet,

Marga Nicolaij
Email: marganicolay@hotmail.com
Tel: +31 (0)624220511

BTW terugvragen over aankopen in Nederland
Nu 21%, dat is toch de moeite waard

Als u niet bent ingeschreven in Nederland, ben u ook niet belastingplichtig. Over aankopen vanaf 50 euro kunt u daarom BTW terugvragen. Tegenwoordig is dit bedrag verhoogd van 19% naar 21%, dus zeker de moeite waard! Het terugvragen van BTW kunt u laten doen door bedrijven als GlobalRefund of VATFree, maar in dat geval krijgt u niet de volledige BTW terug. Het kost u dus alsnog geld. Deze bedrijven keren ongeveer 10% uit van het BTW bedrag.

Om het volledige BTW bedrag terug te vorderen kunt dus het beste zelf de BTW terugvragen. Dit kan bij veel bedrijven in Nederland en hoe vaker u het doet, hoe simpeler en sneller het gaat.

Lees onderstaande stappenplan zorgvuldig door, voor u aan de slag gaat.

 1. Bij aankopen boven de 50 euro vraagt u bij betaling of het mogelijk is om een kopie van de bon te krijgen.
 2. Voor alle bedrijven waar u aankopen gedaan heeft, dient u te achterhalen wat het postadres van de financiële afdeling is.
  1. Bel het nummer dat op de bon staat (meestal de vestiging waar de aankoop is gedaan).
  2. Vraag naar het telefoonnummer van het hoofdkantoor.
  3. Bel het hoofdkantoor en vraag naar de financiële afdeling, meld dat het om BTW terugvraag gaat.
  4. Vraag aan iemand van de financiële afdeling waar (en eventueel aan wie) u de afgestempelde BTW bon kunt toesturen.
  5. Noteer het adres.
 3. Stel een standaardbrief op waarin u aangeeft: dat u woonachtig bent in het buitenland en dat u BTW wilt terug vragen over uw aankopen. Zet in deze brief ook uw adresgegevens (P.O. Box) in het buitenland en uw bankgegevens. Door het vermelden van uw email-adres maak u het mogelijk dat bedrijven contact met u op kunnen nemen in geval van vragen.
 4. Voor vertrek naar Schiphol schrijft u de benodigde enveloppen uit, plakt u postzegels en stop u in elke envelop de standaard brief uit punt 3. Ook schrijft u uw po box adres op de achterkant van de bonnen.
 5. Op Schiphol laat u de bonnen afstempelen bij de customs. Dit doet u vóór het inchecken, want het is de douane beambte toegestaan u te vragen de aangekochte goederen te tonen. Vooral bij dure aankopen is dit vaak het geval. Op Ethiopië vliegt men meestal vanaf hal 2, de customs is te vinden halverwege tussen vertrekhal 2 en vertrekhal 3.
 6. Stop de bonnen in de juiste envelop, en vraag of een wegbrengend familielid, vriend, collega de brieven wil posten. In vertrekhal 2 is ook een brievenbus bij de uitgang en achter de paspoortcontrole zijn er ook nog meerdere te vinden.

LET OP:

 • Het verzamelen van de juiste adresgegevens kost even tijd, maar u ontwikkelt vanzelf een aardig lijstje met adressen. Vandaar dus dat het steeds simpeler en sneller gaat.

Sommige bedrijven laten de BTW- teruggaaf regelen via bedrijven als Global refund. In dat geval krijg u dus maar een gedeelte van de BTW terug, net zoals in het geval dat u hen vraagt de BTW teruggaaf te regelen. Mocht u nu besluiten om bijvoorbeeld een dure laptop, camera of tablet willen kopen, dan is het wijs om van tevoren bij het bedrijf (hoofdkantoor) te informeren of zij zelf de BTW teruggaaf regelen (en je dus 21% terug krijgt) of dat ze dit laten doen door een ander bedrijf (en het vaak maar 9 of 10% is).

Advertenties