Brulbrief oktober 2015

Brulbrief Nederlandse Vereniging Ethiopië – Oktober 2015


Voorwoord

Beste Nederlands sprekende gemeenschap,

Het nieuwe verenigingsjaar is begonnen en meteen staat de agenda weer vol met nieuwe activiteiten. Wilt u zelf iets organiseren of heeft u een briljant idee? Bijvoorbeeld, bungee jumpen uit een luchtballon boven de hyena-rock, dan horen wij dat graag van u.

Het nieuwe jaar komt ook met een aantal veranderingen. In het bestuur hebben Mirjam en Renate ruimte gemaakt voor Willem en Henk. Verder maken momenteel Yvette, Quirine, Stephanie, Aimee en ikzelf onderdeel uit van het bestuur. Binnenkort zullen helaas nog enkele leden uit het bestuur vertrekken. Daarom zijn wij hard op zoek naar nieuwe actieve bestuursleden.

Recent hebben wij het 100e en 101e lid kunnen inschrijven: Marc en Joanna, gefeliciteerd!

Om de allergrootste vereniging van Addis te worden, willen wij de ledenkring verruimen door behalve Nederlanders ook andere Nederlands sprekenden aan te spreken. Daar hoort dan ook een naamsverandering bij. Over de nieuwe naam zijn wij nog niet helemaal uit… Suggesties zijn welkom.

De leden die al meer dan een jaar in Addis wonen hebben het meegemaakt: er is hier een digitale revolutie gaande. Internet is nog nooit zo snel geweest. Wij mogen deze trein niet missen: meer communicatie zal daarom verlopen via de website van de vereniging. Ook gaat er een trial beginnen met een What’s App sport groep.

Tijdens het openingsfeest bij Wim’s Holland Huis zijn er een heleboel nieuwe leden bijgekomen. De foto’s staan op de NVEthio website. Veel leesplezier met het lezen van deze nieuwe brulbrief.

Robert ten Hove

Het NVE bestuur:

Aimée Kleijwegt, Henk de Haan, Willem Paulus, Yvette Keen-Middendorp, Quirine Winthagen, Stephanie de Vaere & Robert ten Hove.


Dringende oproep om aan te melden via de website

Zoals u weet heeft de NVE een eigen website https://nvethio.wordpress.com. In de toekomst zullen wij steeds meer berichten via de website gaan verspreiden en niet meer via de email.

Dus: wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten van de NVE, meld u zich dan aan op de website via de “volg” knop rechts onderin op de homepage. Als u hier uw email-adres achterlaat, ontvangt u automatisch alle nieuwe berichten op de website in uw email.

Even doen dus!


Inhoudsopgave

 • Sinterklaas!
 • Nieuw hier: Cardy Garretsen en Margit Vegter
 • Tennis What’s App groep
 • Rabies in Ethiopia
 • Cycling for Health
 • ASA Ethiopia
 • ViaVia Addis Ababa
 • Nieuw hier: Katrien van Basten Batenburg, Sergio Sousas Espadas, Isabel en Stella
 • SOS Kinderdorp: een oase in de chaos van Addis Ababa
 • Mijn Ethiopie avontuur
 • Afrikaartjes: handgemaakte post uit Afrika!
 • Tegenlicht Meet Ups in Wim’s Holland House
 • Aankomende Activiteiten
 • Wist je dat…

Sinterklaas!

Over 1 maand is het al weer zover: het Sinterklaasfeest.

Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende:

Bij een Sinterklaasfeest horen natuurlijk pepernoten, maar helaas zijn deze in Addis Ababa niet te koop. Dit betekent dat alle pepernoten uit Nederland of België moeten komen.

Wij zijn dus dringend op zoek naar mensen die voor begin december naar Nederland of België gaan en die pepernoten/strooigoed voor ons kunnen meenemen. Uiteraard worden de kosten van het strooigoed door ons vergoed.

Dus: gaat u binnenkort naar Nederland of België en kunt u pepernoten/strooigoed voor ons meenemen, laat het ons dan a.u.b. even weten via de mail (kiki_royaards@hotmail.com).

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!
Hartelijke groet,

Het Sinterklaascomité


Nieuw hier: Cardy Garretsen (26) en Margit Vegter (26)

CardyHoi Nieuw Hier!

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd naar Afrika te vertrekken. Afgelopen mei zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen wilden uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden. Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden mee en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om daar niet als vanzelfsprekend in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

We zijn beiden zesentwintig. Cardy werkte voor vertrek fulltime in een eetbar en ik heb afgelopen jaar mijn studie Geneeskunde afgerond. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in. Wanneer we weer terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld.

Met de zoektocht naar “Het grote mensen leven” in ons achterhoofd, zijn we vertrokken zonder verder plan. Of eigenlijk met als enige plan om te kijken wat er gebeurt wanneer je géén plan hebt. Al gauw kwamen er verschillende mooie projecten op ons pad: het reizen zelf, dit vastleggen in foto’s en verhalen, nadenken en schrijven over thema’s in ons leven en Nederland en hier, het maken van “Afrikaartjes” voor de mensen thuis. Een van de manieren voor onszelf om onze avonturen en bevindingen te documenteren en te delen met anderen is onze website, www.hetgrotemensenleven.nl. Zo hopen we anderen mee te nemen in onze zoektocht, maar willen we vooral voor onszelf een stok achter de deur houden om ons te blijven verwonderen en te blijven onderzoeken.

Ik, Margit, ben in mei voor Female Cancer Foundation gaan werken. Een kleine Nederlandse stichting die lokale organisaties in ontwikkelingslanden traint en ondersteunt voor het uitvoeren van baarmoederhalskankerpreventie. Er is een zeer eenvoudige en goedkope manier om met behulp van tafelazijn en stikstof vrouwen te screenen en, zo nodig, te behandelen voor baarmoederhalskanker. Hiervoor is geen elektriciteit nodig noch weinig financiële middelen en het kan door bijna iedereen gedaan worden! In Ethiopië hebben we in augustus ruim twintig verpleegkundigen in Addis Ababa en Yirgalem getraind om deze screening uit te kunnen voeren en die gaan hier binnenkort mee van start!

Begin oktober zijn we vanuit Addis Ababa naar Johannesburg vertrokken om daar in de buurt voor ruim twee maanden een Lodge te managen (www.ama-amanzi.com), iets wat we al een tijd een keer wilden doen. Cardy en ik reizen dus rond in Afrika, maar zullen af en aan naar Ethiopië komen. Tot de volgende keer!

Margit en Cardy

Site: www.hetgrotemensenleven.nl

Facebook: Hetgrotemensenleven.nl

Instagram: Eelbren

Vragenlijst

Wat kom je hier doen?

Ik, Margit, werk voor de Nederlandse stichting Female Cancer Foundation (FCF). Samen met Cordaid en twee lokale organisaties (Mary Joy in Addis Ababa en Beza for Generation in Yirgalem) hebben we hier een nieuw project gestart.

Hoe ben je hier terecht gekomen? 

Cardy en ik hebben een tijd geleden samen besloten om voor onbepaalde tijd naar Afrika te vertrekken, voor mijn werk bij Female Cancer Foundation kwamen we in Ethiopië terecht.

Sinds wanneer ben je hier? 

In juli zijn wij naar Ethiopië gekomen en sindsdien zijn we hier af en aan geweest. Voor het project met de FCF zal ik hier in het komende jaar af en toe een maand moeten zijn, wanneer precies weet ik niet.

Wat is jouw studieachtergrond en werkverleden van de afgelopen jaren (en landen)?

Ik heb gestudeerd en werk nu voor een medische stichting. Ik geef medische supervisie en ondersteun de stichting programma-matig.

Als jij of jouw partner hier niet mag werken, hoe voelt dat, en hoe los je een eventuele behoefte aan ‘nuttig zijn’ op? 

Ik heb ondertussen een werk- en verblijfsvergunning voor een jaar, Cardy is hier telkens op een toeristenvisum. Doordat we veel andere interesses en projectjes hebben, hebben we allebei vaak genoeg te doen.

Wat wist je al van Ethiopie? 

Dat het een sterke eigen, authentieke cultuur en geschiedenis heeft.

Wat wist je nog niet? 

Dat de koffieceremonie zo mooi is!

Vertel eens hoe de eerste weken hier waren en hoe je dat ervaren hebt. 

Ik vond het best pittig om hier te zijn. Ik heb wat ervaring in andere Afrikaanse landen, maar Ethiopië is echt een land op zich met een eigen cultuur. Ik vind het hier wat lastiger om contact te leggen met mensen. Naarmate je hier langer bent en je mensen en de plekken leert kennen, wordt het fijner. Daarbij heeft ook geholpen dat we Robert & Mascha hebben leren kennen en van daaruit wat contacten kunnen opdoen.

Wat is jou opgevallen in de eerste weken? 

Van alles! De koffie ceremonie, de mooie witte doeken, de heerlijke injera, de gekke taal. Zie www.hetgrotemensenleven.nl!

Waar woonde je hiervoor? En waarom? 

Sinds mei reizen we rond en zijn we in Ghana, Kenia en Malawi geweest. Hiervoor woonden we in Den Haag voor mijn opleiding. Ik kom uit Groningen, waar ik ook Cardy heb ontmoet en daar willen we graag weer naar terug wanneer we weer naar Nederland gaan.

Heb je jouw container al? En een huis? En een auto? Hoe is dat gegaan? 

We hebben helemaal niets! Behalve twee backpacks. En een werk- en verblijfsvergunning voor Margit, wat inderdaad veel gedoe was…

Heb je al iets van het land gezien? 

Ja! De Simien bergen. Tjeempie wat prachtig! En “Tim & Kim Village” bij Lake Tana, ook een mooie plek.

Wat vind je tot nu toe het mooiste plekje? 

“Cup cake world” in Bole: de beste worteltaart ooit!

Heb je al ergens lekker gegeten? Tip? 

Bar Sishu voor hamburgers en een prachtige inrichting.

Wat jou betreft elke dag injera of is een keer in de maand wel voldoende?  

Op fasting days :).

Waar kunnen we je voor wakker maken of wat zijn jouw hobbies?

Klaverjassen, dansen, film kijken.

Heb je nog een tip voor landverhuizers?

Doe wat goed voelt! En je bent niet de enige die het af en toe ook niet leuk en niet makkelijk vindt.


NorthSouth


Tennis What’s App groep

Goed nieuws voor tennisliefhebbers! De NVE start een tennis What’s App groep. Het concept is simpel: Als je zin hebt om te tennissen stuur je op ieder gewenst moment een bericht de groep in met je voorkeur voor tijd en locatie. Aanmelden kan door een Whats App bericht te sturen naar +31652351493 of +251938958541. Je wordt dan direct toegevoegd aan de groep. Indien de What’s App groep aanslaat zullen er in de toekomst meer What’s App groepen worden geopend voor andere sporten.


Rabies in Ethiopia (written by the Swiss Clinic)

Rabies is common in Ethiopia, and many animals are capable of carrying it. The vast majority of rabies exposures come from dogs, but monkeys, cats, bats, hyenas, foxes, and humans have been a source of rabies in Ethiopia. At the Suisse Clinic we most frequently see patients who have been bitten by street dogs, but also have seen patients bitten by baboons, monkeys and even a cow!  Rabies is a serious disease, but it can be prevented by getting vaccinated.  You can make an appointment at the Suisse Clinic to discuss options for rabies vaccination for you and your family.  

What is rabies?

Rabies is one of the oldest and most feared human infections, and it is nearly always fatal.  Although there have been several patients who have survived in recent years, rabies still has the highest fatality rate of any infectious disease in the world.

Rabies is caused by several viruses, which are introduced through a bite or scratch from an infected animal. The virus then multiplies at the site of inoculation and then travels via the nerves to the spinal cord and then to the brain. The viruses travel at a rate of about 50-100mm per day. Once rabies virus reaches the brain, the disease is fatal.

Bites that occur on open skin such as on the face or hand (and not through clothing) are more likely to cause disease, as rabies is present in the saliva.

What are the symptoms of rabies?

It typically takes 1-3 months after a bite for a patient to develop rabies, but it can be as short as a few days to more than a year. There have been some reports of rabies taking years to develop, and these cases were most likely in people who had partial – but incomplete – vaccination.

The early symptoms of rabies include low-grade fevers, chills, fatigue, weakness, sore throat, headaches, and nausea. This stage lasts for approximately a week. Patients with rabies often report having some tingling radiating from the site of the bite. Most patients with rabies then die within two weeks of the onset of symptoms.

How can I protect my family from rabies?

Preventing rabies.

We recommend that people living and working in Ethiopia receive a three-dose rabies vaccine, and this includes children.  There is not a minimum age for the rabies vaccine, and we recommend that children be vaccinated starting when they can walk.  It is at that time that they begin to be at risk from bites from street dogs (and cats and even monkeys).

The vaccine is given in a series starting on day zero, a second dose 7 days later, and a third dose at either 21 or 28 days after the first dose. It is important that the dosing of the vaccine be exactly on the prescribed days (i.e. you cant miss the dose by a few days; it needs to be given on the exact day). If you miss a dose, then we recommend that you start over, as it is such a serious disease and we want to be absolutely sure you are protected.

Your doctor will give you further instructions about the side effects of rabies vaccine and about the need for future booster vaccinations. Please give the Suisse Clinic a call if you would like to set up an appointment for vaccination counseling or have any questions:  +251 921787120 or +251 114161649.

What to do if you are bitten.

One of the most important things to do is to immediately wash any wounds or scratches with soap and water. If you have an iodine solution (which kills viruses) you could use that also for the cleaning.

After washing the wound well, apply pressure if it is bleeding, and call the doctor on call at the Suisse Clinic (0921787120).  If you have received the three-series vaccine, then you will need two booster shots; the first given on the day of the bite and the second given three days later.

If you have not received the rabies vaccine, you will need rabies immunoglobulin and a series of five vaccinations.  The immunoglobulin currently is not available in Ethiopia, and you will need to have medical evacuation to another country to receive the therapy.  The vaccinations are given on days 0, 3, 7, 14, and 28. Again, these have to be given on the exact day.

“Can’t I just wait to have the vaccine if I am bitten?”

We get asked this question a lot. Yes, you can, but it puts you at higher risk of rabies and you need to quickly get immunoglobulin therapy after a bite. It is important to note that there typically is no immunoglobulin in the country, and patients must fly emergently for treatment outside Ethiopia.  So, in brief, it is much better that you and your family are vaccinated so that you don’t run this risk.


Walia


Cycling for Health

Ethiopia is honoured to have one of the fastest growing economies in Africa. However, not only the GDP keeps growing – the number of motorized vehicles has grown too. More motorized vehicles equals more pollution and less physical activity among inhabitants. These developments led to non-communicable diseases such as cardiovascular diseases, diabetes, cancer, chronic respiratory diseases and other diseases.

‘Cycling for Health’ wants to take action! We aim to make Ethiopian Cities models of a climate-resilient green economy and a healthy lifestyle in Africa. Based on the Dutch model where cycling is part of the daily routine, Emerald Medical Consultants, Elegant Event Organizers and Hawassa City Administration have organized a three day cycling event from 11-13 December, 2015 in Hawassa. The Embassy of the Kingdom of the Netherlands strongly supports this event. We invite Dutch nationals living in Ethiopia to book the date and celebrate the event with us. Registration starts on November 4, 2015.

For details please contact: emeraldmedicalconsultants@gmail.com, +251930366418, +251911544585.


ASA Ethiopia

ASANa een succesvolle en uitgebreide haalbaarheidsstudie in 2014, zijn Alwin Quispel, Bart Kraai en vier andere duurzame investeerders Africa Sustainable Aquaculture B.V. (Ethiopian Branch), oftewel ASA Ethiopia, begin dit jaar gestart. ASA initieert en ontwikkelt een duurzame en commerciële aquacultuur sector in Ethiopië in samenwerking met lokale ondernemers. De focus ligt op hoogwaardige tilapia productie voor de lokale markt en export, waarbij expliciet wordt bijgedragen aan voedselzekerheid, werkgelegenheid en capaciteitsopbouw.

ASA heeft de keuze gemaakt om in een irrigatie dam in Amhara te gaan produceren. Door tilapia in kooien en in het irrigatiereservoir te produceren, krijgt het water als het ware een ‘boost’. De nutriënten van de vis worden namelijk in het water opgenomen, waardoor de boeren het nutriënt rijke water kunnen gebruiken voor de irrigatie van hun land en daardoor hun productie kunnen verhogen. Op deze manier ontstaat een grootschalig duurzaam geïntegreerd systeem, waarvan alle belanghebbenden in de omgeving kunnen profiteren. Uit de haalbaarheidsstudie bleek verder dat, om de aquacultuur sector te ontwikkelen, er een noodzaak is voor de lokale beschikbaarheid van kwalitatief goede pootvissen en dit voer. Daarom zal ASA een moderne hatchery opzetten naast het reservoir waar deze pootvisjes worden geproduceerd. Het voer zal door een lokale producent geleverd gaan worden.

Voor ASA gaat het, na jaren van voorbereiding, nu echt beginnen. Als alles meezit, zal begin volgend jaar de farm officieel worden geopend en zal de eerste tilapia halverwege 2016 op de (lokale) markt verschijnen.

Met vriendelijke groet, Kind regards,

Alwin Quispel MSc

General Manager

ASA2Dit is een foto genomen vanaf de dam. Links zie je onze farm (waar alleen nog een hek staat), rechts is het reservoir (waar nog geen kooien in hangen).


EthioTours


ViaVia Addis Ababa

ViaViaNa afgestudeerd te zijn aan de kunstacademie, tja wat doe je dan? Een vervolg studie, nah. Wat dan? Het antwoord was eigenlijk simpel, op naar Afrika. Na 10 maanden gewerkt te hebben, pakte ik mijn spullen en vertrok naar Ethiopië en Kenia. In deze 10 maanden wist ik het zeker, een toekomst in Nederland was niet weggelegd voor mij.

Na 1,5 jaar voor een Nederlandse stichting te hebben gewerkt in Hawassa, kwam ViaVia in Ethiopië op mijn pad. Het begon lekker cliché, via iemand anders. Via Johan, een Belg met een stichting in Hawassa, ben ik bij de ViaVia in Antwerpen terecht gekomen voor een gesprek met Jan Baeten van Joker en ViaVia. Na anderhalf uur gepraat te hebben, was de klik er en keken we vol goede moed en met enthousiasme vooruit.

Nu ongeveer 1,5 jaar later nadat gesprek met Jan zit ik in de ViaVia in Addis Ababa. We hebben een lange weg afgelegd. Maanden van trainingen in Antwerpen, papierwerk in orde brengen, huizenjacht, verbouwingen en de zoektocht naar de perfecte meubels.

Maar… het eind resultaat mag er wezen. Een eerst ietwat oranje huis is nu prachtig groen en er staan zelf ontworpen stoelen en tafels. Er hangt aankleding in de ViaVia die afkomstig is van over de hele wereld. Er zijn planten geplaatst die over een paar jaar het buiten terras schaduw gaan geven.

Binnen in het restaurant hangen foto’s van verschillende reizen van verschillende mensen en er zijn Ethiopische decoraties terug te vinden. Op de eerste verdieping is onze Mezzanine, waar je boeken en films kan vinden. Je kunt op de mezzanine kleine vergaderingen houden of gewoon werken met je laptop en gebruik maken van de WiFi.

In onze keuken vind je spullen uit Dubai, België en onze 2 chefs, die uit Jamaica komen. De chefs hebben er zin in; zin om met een flexibele menukaart te werken. Elke maand veranderen wij onze menukaart maar er zal altijd vlees, vis, kip en vegetarisch aanwezig zijn.

Inmiddels zijn we ruim een maand open en zijn goed bezig en werken hard aan de toekomst. Dus ik hoop jullie allemaal eens te zien in de ViaVia om het zelf eens te komen bekijken en natuurlijk te komen proeven!

ViaVia6 ViaVia5 ViaVia4 ViaVia3 ViaVia2


Nieuw hier: Katrien van Basten Batenburg (37), Sergio Sousa Espadas (39),

KatrienIsabel en Stella

Wat kom je hier doen?

We zijn hier via Diageo (Meta Abo Brewery), het bedrijf waar ik ook in Nederland voor werkte. Ik ben hier net begonnen als Category Marketing Manager Bier.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Toen ik bij mijn werkgever aangaf dat ik mijn volgende functie graag in het buitenland wilde doen en wel openstond voor Afrika ging de bal vrij snel rollen. Uiteindelijk konden we kiezen voor Ghana of Ethiopie. Van beide landen wisten we weinig en we waren er nog nooit geweest. We zijn maar op ons gevoel af gegaan en het aangename klimaat hier speelde ook mee dat we voor Ethiopie hebben gekozen.

Wat doet jouw partner?

Sergio heeft zijn baan in New Business Development in NL opgezegd en is nu op zoek naar een baan hier.

Sinds wanneer ben je hier?

Sinds eind augustus.

Voor hoe lang?

Voor 2 jaar minimaal.

Wat wist je al van Ethiopie?

We moesten snel beslissen en hebben met name het internet en input van kennissen gebruikt om een beeld te krijgen van het land. We wisten dat het (op veel vlakken) een nog niet erg ontwikkeld land is en het grootste deel van het jaar mooi weer is.

Vertel eens hoe de eerste weken hier waren en hoe je dat ervaren hebt.

De allereerste weken vielen ons erg mee. Het maakte het makkelijk (met de kindjes) dat we in een hotel zitten en dat mijn werk vanaf dag 1 een auto met driver geregeld had. Ook hadden we hulp gekregen om via via meteen een nanny te vinden wat erg fijn was en een plek op ICS en op de Taaltoekel voor onze dochters.

Nu dat we hier anderhalve maand zijn, vinden we het wel lastig dat we nog zo lang moeten wachten op onze container en daardoor niet echt kunnen settelen.

Wat is jou opgevallen in de eerste weken?

Hoe vriendelijk mensen zijn en hoe geduldig in het (voor ons vreselijk chaotische) verkeer. Ook valt het me heel erg op dat mensen niet op- of omkijken van het feit dat je een (blanke) buitenlander bent. In veel landen kan je je erg bekeken en gehasseld voelen en dat is hier gelukkig niet zo.

Wat is jou tegengevallen?

Ik vind het moeilijk om te wennen aan het zo veel in de auto zitten, vooral met de kindjes is dat vervelend. Ook kost het me veel energie om dingen (zowel mbt de relocation als mbt tot werk) gedaan te krijgen en heb ik moeite met de typische niet pro-actieve houding van veel mensen hier.

Wat is jou meegevallen?

Het eten is redelijk divers en meestal van goede kwaliteit. Ook valt het me erg mee wat je kan krijgen in de supermarkten hier (ik had verwacht dat er nauwelijks echte supermarkten zouden zijn).

Waar woonde je hiervoor? 

We woonden hiervoor in Amsterdam.

Wat heb je achtergelaten in jouw vorige standplaats en wat in NL? En wat mis je?

Ik mis het op de fiets naar m’n werk kunnen in Amsterdam en lekker brood!

Heb je jouw container al? En een huis? En een auto? Hoe is dat gegaan? Makkie of veel gedoe?

Onze container is nu éindelijk onderweg, maar de verwachting is dat het nog een aantal maanden duurt voordat deze goed en wel gecleared is en in Addis. Een huis hebben we wel gevonden, dus misschien dat we wel besluiten daar al te gaan wonen en eerst maar te gaan ‘kamperen’. Het hotel is prima, maar we hebben wel heel veel zin om te gaan ‘settelen’ op onze eigen plek en om dichter bij de scholen van de kinderen te wonen.

Heb je al ergens lekker gegeten? Tip?

We zijn nog bijna nergens geweest helaas, zo druk met de dagelijkse, nieuwe, routine. Wel zijn we bij zo’n ‘cultural’ restaurant geweest (Yod Abyssinia) en voor wie daar nog niet geweest is, is dat echt een aanrader (zeker met mensen die in Ethiopie op bezoek komen).

Wat jou betreft elke dag injera of is een keer in de maand wel voldoende?

Ik eet elke dag Injera in de kantine op mijn werk en ik vind het gelukkig heel lekker. Ik vind het een beter alternatief dan het brood dat ik heb gevonden tot nu toe!

Wat vind je belangrijk in het leven en wat hoop je hier in Ethiopie daaraan te doen?

Onszelf en onze kinderen een brede kijk op de wereld geven. De tijd hier zal daar zeker aan bijdragen.

Heb je nog een tip voor landverhuizers?

Geduld hebben en zo veel mogelijk meenemen in je bagage….


Jos


SOS Kinderdorp: een oase in de chaos van Addis Ababa

SOS1 SOS2Quirine en Stephanie zijn beiden als expat gestationeerd in Addis Ababa, Ethiopië. Quirine, moeder van drie en Stephanie, moeder van twee, hebben samen het kinderdorp in Addis Ababa bezocht. “Ondanks een vreselijk begin van hun leven, krijgen ze hier weer hoop.” Lees hier Quirine’s verhaal over haar kennismaking met de SOS familie, met beelden van Stephanie. 

Ik zit in de auto in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Mijn chauffeur omzeilt behendig een aantal koeien, een kudde geitjes en de vol beladen ezels op straat. Even later komen we in een file terecht veroorzaakt door een oude vrachtauto die de heuvel niet meer op kon rijden. Langzaam gaan we verder over de geasfalteerde weg, vol met diepe kuilen en grote stenen midden op de weg. We rijden door wijken met huisjes gemaakt van ijzeren golfplaten, aarde en leem. Terwijl we door de drukke, stoffige stad rijden, waar het op straat krioelt van de mensen en dieren, rijden we ineens een oase van rust binnen. Ik sta versteld van deze groene en schone compound. Welkom in het SOS Kinderdorp van Addis Ababa.

SOS4 SOS3In het SOS kinderdorp wonen 150 kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, omdat ze geen ouders hebben, omdat ze op straat zijn achter gelaten of om andere hartverscheurende redenen. Maar in dit dorp zie ik geen zielige kindjes. Ik zie vrolijke, lachende gezichtjes. Ik zie bovendien schone gezichtjes, gekamde haren en nette kleren. Bovendien tonen ze nette manieren doordat kinderen Stephanie en mij keurig goedendag komen zeggen. “Salam”, met een zachte handdruk en een zoen op de wang.

SOS5 SOS6Er is een nieuw kind vandaag in het dorp. Een jongentje van 6 jaar oud, Henok. Hij heeft geen ouders en zijn adoptieproces ging niet door. Ik krijg een brok in mijn keel als ik zijn verhaal hoor. Als moeder weet ik hoe hard kinderen hun ouders nodig hebben. Op sommige momenten willen mijn kinderen niets liever dan een knuffel van mij, hun moeder, hebben. Een zoen van een moeder op een gestoten hoofdje doet wonderen. Hoe moet het zijn om nooit deze bijzondere liefde te kunnen voelen?

Maar Henok heeft vandaag een nieuwe moeder gekregen. Hij krijgt er zelfs een hele familie bij. We zitten in het nieuwe huis van Henok. Hier woont een familie bestaande uit een moeder en 10 kinderen met een leeftijd van 0 tot 13 jaar. Het huis is schoon en keurig opgeruimd, niet zoals je verwacht bij een huis waar 10 jonge kinderen wonen. Vergeleken met de huizen in de rest van Addis Ababa, is dit huis groot en modern gebouwd. Het is van steen en er is een moderne wc en douche. De kinderen eten injera (een typisch Ethiopische pannenkoek), maar ook rijst, pasta en brood. Voor alle kinderen zijn er 2 slaapkamers. 1 slaapkamer heeft 2 stapelbedden en 1 kleinere slaapkamer heeft 1 stapelbed. De kasten zijn vol met wederom keurig opgevouwen kleren. Een voor een druppelen de kinderen vanuit school de zitkamer binnen. Ze geven hun moeder een zoen en zeggen “Salam” tegen Henok, die rustig alles observeert vanaf de bank. Hij lijkt zich al thuis te voelen.  Zijn nieuwe ‘broertjes en zusjes’ dragen nog hun uniform, maar verkleden zich waarna ze buiten gaan spelen. Voetballen op het veldje, spelen in de kleurrijke speeltuin of een beetje kletsen op een muurtje. Eigenlijk zoals onze kinderen dat in Nederland ook zouden doen.  Ook Henok gaat even later naar buiten en sluit zich aan bij de voetballende jongens. We nemen afscheid van de moeder, kinderen en onze begeleider en lopen terug naar de auto door een tuin vol bloemen.

SOS7 SOS8Ik kijk nog even om me heen. Kinderen die door het hek het dorp binnen lopen met schooluniformen aan. Opgeruimde straten en bijeen geharkte tuintjes. Een SOS-moeder die een dikke zoen en knuffel ontvangt van haar SOS-kind. Twee jonge meisjes die het uitgillen van plezier op de fel rode schommel. Een bouwvakker is bezig om een nieuw hek op het terras te plaatsen. Een grote glimlach van een jongentje, vol met witte, stralende tanden. Ondanks een vreselijk begin van hun leven, krijgen ze hier weer hoop. Een familie, een opvoeding, onderwijs en bovenal krijgen ze hier liefde. Het zijn de ingrediënten die een kind weer een kans geven. Een kans om buiten dit dorp te slagen. Een goede baan te vinden. Een goede partner te vinden, waarmee ze misschien, zoals vaker gebeurt, in dit dorp hun huwelijk laten plaats vinden. Om zo zelf een nieuw leven te starten.

SOS9 SOS10Ik ben dankbaar voor al hun sponsors.


Mijn Ethiopië avontuur

MijnEthioHet was ergens in het voorjaar van 2011. Ik was op het kantoor van Be More in Nijmegen als vrijwilliger aan het werk. In de wandelgangen hoorde ik het bericht dat Be More vanaf september hun vrijwilligers projecten in Afrika zou gaan uitbreiden naar Ethiopië. Op dat moment zei ik zonder nadenken dat ik naar Ethiopië wilde om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een lokaal project. Eerder had ik dat via Be More al 2 keer gedaan bij 2 verschillende projecten in Zuid-Afrika. Als gezin hadden we een paar Be More projecten in Uganda bezocht.

Samen met mijn toen 18-jarige zoon Tom vertrok ik eind januari 2012 naar Hawassa waar we 4 weken aan de slag gingen bij AETSD, een lokale organisatie die blinde en dove kinderen toegang tot onderwijs biedt en gehandicapten volwassenen ondersteunt bij het verkrijgen van een inkomen.

Ethiopië heeft iets in mij aangewakkerd dat grote gevolgen heeft gehad voor het verdere verloop van mijn leven. In mei van dat zelfde jaar ben ik terug naar Hawassa gegaan om te ervaren of het gevoel voor Ethiopië nog hetzelfde was. Wat bleek, het gevoel werd in die 3 weken alleen maar sterker. Bij thuiskomst had ik al snel heimwee naar dit prachtige land waar ik me vanaf het begin welkom en thuis voelde.

Nu 3 ½ jaar later, kom ik 4 keer per jaar naar Hawassa waar we met onze Stichting MammaSan kleine lokale organisaties voor straatkinderen en mensen met HIV ondersteunen met vrijwilligers, tijd, kennis, materialen en financiële middelen.

Om zoveel mogelijk gedoneerd geld bij de kwetsbare mensen in Ethiopië te krijgen, had ik besloten mijn eigen kosten privé te betalen. Aangezien dit aardig in de papieren ging lopen met 4 vliegtickets en 4 maanden verblijf per jaar in Hawassa, heb ik vorig jaar besloten om geld te gaan investeren in Ethiopië. Met de inkomsten die te zijner tijd hieruit voortkomen wil ik mijn reizen naar en verblijven in Ethiopie gaan betalen.

Mijn enthousiasme voor Ethiopië heeft me doen besluiten om in het toerisme te gaan investeren. Zo kan ik de rest van de wereld laten zien dat Ethiopië niet alleen gastvrij is, maar in mijn ogen ook het meest bijzondere Afrikaanse land is met ontzettend veel mogelijkheden om zich verder te gaan ontwikkelen de komende jaren. In Ethiopië kunnen we lokale toeristen de schoonheid van hun eigen land laten ontdekken op een eerlijke en duurzame manier.

In Estifanos Nega en Tesfaye Abebe, oprichters en aandeelhouders van SET Tour, Travel and Car Rent, heb ik twee betrouwbare Ethiopische partners gevonden. Samen zorgen wij met ons personeel ervoor dat onze klanten tevreden en met mooie verhalen terug naar huis gaan na hun bijzondere reiservaringen in Ethiopië. De verhuur van auto’s en bedrijfsauto’s geeft ons de eerste tijd de inkomsten die nodig zijn om het bedrijf verder op te bouwen.

Samen met alle sponsoren en vrijwilligers van MammaSan wil ik een positieve bijdrage leveren in het land dat ook wel het grootste geheim van Afrika wordt genoemd. Het land dat mijn hart heeft geopend en veroverd tijdens mijn eerste kennismaking 3 ½ jaar geleden.

Mochten jullie een bijdrage willen leveren aan de projecten die MammaSan ondersteunt of gebruik willen maken van onze service als Touroperator dan kunnen jullie contact met mij opnemen.

Sandra Mooij-Smeets

email: sandra.work@home.nl

mob NL: +31 6 5335 5484

mob ET: +251 9 32573708

MijnEthio2 MijnEthio3


Habesha


Afrikaartjes: handgemaakte post uit Afrika!

Cardy en ik reizen voor onbepaalde tijd door Afrika, zonder uitgestippeld plan. Zo zitten we nu in Zuid-Afrika en zijn wij onder andere in Ethiopië, Ghana, en Malawi geweest. Daardoor komen we veel verschillende culturen, natuur, dieren, mensen en verhalen tegen. En zo maken we de Afrikaartjes, door in kleine postpakketjes stukjes van wat we tegenkomen te verzamelen en naar jou, je vrienden of familie te sturen.

Wat zit er meestal in een Afrikaartje:

– Een handgemaakte kaart. Hiervoor zoek ik een lokale artiest op die zelf postkaarten, tekeningen of kleine schilderijtjes maakt.

– Een Afrikaans verhaal. Achterop de kaart schrijf ik je een persoonlijk berichtje met een verhaal uit dat land of over de verrassingen die in je envelop zitten.

– Afrikaanse verrassingen. Dit zijn meestal drie kleine dingen die mij zijn opgevallen in het land waar wij op dat moment zijn of die iets vertellen over de mensen, de cultuur of de natuur. Zie hieronder twee voorbeelden van twee pakketjes!

Onze opbrengst van de Afrikaartjes gebruiken we voor een goed doel, genaamd “Weet je niet wat je voor je verjaardag wilt vragen? Een heleboel mensen wel.”

Wil je meer weten? Jezelf of iemand anders met post uit Ethiopië of waar dan ook laten verrassen? Leuk! Je kunt meer informatie vinden op www.hetgrotemensenleven.nl.

Liefs!

Margit

Post1 Post2

1e Foto: Zambiaanse Afrikaartjes: een kaart van zelfgemaakt papier met een parelhoender erop gestempeld, parelhoenderveren, een bedeltje gemaakt van een Zambiaans muntje en stukje “chitenge”, Afrikaanse stof.

2e Foto: Amhaarse Afrikaartjes: een zelfgemaakte “Salam!” kaart, een veer van de nieuwjaars-kip, een “Habesha” en een lepeltje gemaakt van koehoorn voor de (het liefste Ethiopische!) koffie.

Tegenlicht Meet Ups in Wim’s Holland House

Sinds april 2015 organiseer ik documentaire-avonden in het Wims Holland House in Addis Ababa; zogenaamde Tegenlicht Meet Ups. Voor de mensen die Tegenlicht niet kennen; dat is een prikkelende, progressieve documentairereeks op de Nederlandse televisie die elk voorjaar en najaar door de VPRO op zondagavond wordt uitgezonden. Tegenlicht behandelt uiteenlopende maatschappelijke, technologische, politieke en futuristische thema’s.

Waarom Tegenlicht Meet Ups? Ik werd zelf regelmatig geprikkeld door deze docs en miste een discussieplatform in Addis Ababa om hierover door te praten. Dus in een stad als Addis Ababa organiseer je zo’n platform dan gewoon zelf.

En in een land als Ethiopie kunnen zulke initiatieven ook snel aan het rollen worden gebracht. Het idee was op een zekere dinsdag in maart al wandelend door de straten van Addis Ababa in mij opgekomen; de volgende dag vroeg ik Rahel of ik hier Wims Holland House voor kon gebruiken; en op vrijdag was de eerste Meet Up gepromoot via de NVE. Nog geen 2 uur later had ik Jasper Koning op de mail, de webredacteur van Tegenlicht, die het promotiebericht van Twitter had afgeplukt en spontaan zijn assistentie aanbood. Een betere partner kon in dit geval niet!

In de reeks van afgelopen voorjaar zijn we begonnen met een documentaire over Het werken van Morgen; wat betekent de 2e automatiseringsreeks voor de huidige arbeidsmarkt? De tweede Meet Up ging over de digitale revolutie in Afrika in de aflevering Access to Africa. Tenslotte hebben we een drieluik over voedselproductie geprojecteerd met de afleveringen De Strijd om het Zaad, Digitale Voedselproductie en Overvloed.

Afgelopen augustus had ik een afspraak met Jasper bij de VPRO op het Mediapark en hij heeft mij enkele tips gegeven hoe ik de avonden in de komende tijd zou kunnen organiseren, hoe ik het beste gastsprekers in kan zetten, hoe de discussies vorm te geven, etc. Verder heeft hij mij een rondleiding gegeven over de VPRO-redactie (terwijl Wilfried de Jong zich voorbereidde op zijn 3e Zomergasten-uitzending van het seizoen) en geintroduceerd aan het productieteam van Tegenlicht. Dit was een inspirerend bezoek!

Vanaf Woensdag 11 november zal een nieuwe reeks Tegenlicht Meet Ups worden gestart. Vanaf dan organiseer ik de avonden samen met Anniek Elemans, die sinds kort voor de Wageningen Universiteit in Ethiopie werkt en met haar vriend Jelmer in Addis Ababa is komen wonen. We willen in deze reeks zo af en toe ook gastsprekers uitnodigen. We hopen net als vorig seizoen weer velen van jullie te mogen verwelkomen; vanaf 11 november (dan over: Het Einde van de Manager) om de week in Wim’s Holland House.

Auke Boere

Aankomende Activiteiten

 • Tegenlicht avond “Het Einde van de Manager”: 11 november
 • Wandeling naar Hyenarock: 14 november
 • Alles-uit-je-hoofd Quizzavond: 4 december
 • Sinterklaas: 5 december
 • Sterrenwacht: 12 december
 • Kerstborrel: 18 december

Wist je dat…

 • •Rabiës vaccins nu verkrijgbaar zijn bij de Suisse Clinic
 • Er een nieuw restaurant is in Lafto Mall: ‘Nirvana restaurant’. Het zit beneden bij de bowling baan. Kinderen kunnen er fijn vrij rond rennen
 • Er een nieuwe website met informatie over Addis is: Livinginaddis.com
 • De nieuwe Shoa in Old Airport op de bovenste verdieping allerlei speelgoed verkoopt, waaronder Fisher Price, Little Tikes, Barbie en veel andere A-merken. Let op, het is wel peperduur
 • De regels zijn gewijzigd voor de Bole (Ethiopische jaarlijkse APK)? Zie ook http://www.theparasitologist.com/driving-in-addis-iii/
 • De Limalimo Lodge in de Simien Mountains begin 2016 open gaat http://www.limalimolodge.com
 • Je via https://deliveraddis.com/ sommige restaurants aan huis eten kunt laten bezorgen
 • De 4Seasons in Old Airport ook thuisbezorgt
 • Er bij TopView restaurant een leuke speeltuin voor kinderen is
 • Je Zumba lessen in Lafto Mall kunt volgen
 • Je beter de locale melk(producten) kunt vermijden en geïmporteerde melk kunt drinken: http://www.theparasitologist.com/toxic-milk-in-addis-ababa
 • Je tot wel 40% korting kunt krijgen op nationale vluchten van Ethiopian Airlines als je kunt laten zien dat je met Ethiopian Airlines naar Ethiopië bent gevlogen. Dat kan erg veel geld schelen!
Advertenties