Brulbrief oktober 2016

Brulbrief Nederlandstalige Vereniging Ethiopië

Voorwoord
Beste NVE-ers,

Allereerst willen wij de nieuwe ambassadeur welkom heten, In de rubriek ‘Nieuw hier’ kunnen jullie hem beter leren kennen.
Daarnaast hopen we dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad en weer helemaal opgeladen is voor een nieuw jaar in Ethiopië. Het zal geen gemakkelijk jaar worden, zeker niet voor de ondernemers die getroffen zijn door het geweld. Ook medewerkers van NGO’s ondervinden veel hinder en schade door projecten die stil liggen of ook schade hebben opgelopen. Wij wensen al deze personen heel veel sterkte de komende tijd. De NVE activiteiten kunnen enigszins helpen door wat plezier te bieden en door met elkaar bij een biertje te praten over elkaars ervaringen. Vanwege de opgelegde beperkingen door de overheid en de moeizame communicatie kanalen, komt het nieuwe NVE jaar moeilijk op gang. Wij hopen dat dit snel beter zal worden.

Namens het bestuur, veel leesplezier.

Robert ten Hove
Voorzitter NVE bestuur

Inhoudsopgave

  • Nieuw hier: Fam van Loosdrecht – van der Heijden
  • Huisdier exporteren
  • Zwemles in den vreemde
  • Wist je dat…
Ethio Impression tours
Nieuw hier!
Bengt van Loosdrecht (54), Kitty van der Heijden (52), Magnus van Loosdrecht (13) en Elin van Loosdrecht (11)

Wat kom je hier doen?
Bengt: Ambassade leiden

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen
Ik had al wat ervaring met Afrika en wilde dit graag doen.

Wat doet jouw partner?
Werkt voor World Resources Institute, een denktank in Washington

Sinds wanneer zijn jullie hier?
6 Augustus

Voor hoelang?
Vier jaar

Als je nu niet doet waar je voor geleerd hebt, wat is dan jouw studieachtergrond en werkverleden van de afgelopen jaren (en landen)?
Ik heb van alles gestudeerd, waaronder fotografie. De laatste ruim twintig jaar heb ik gewerkt in de ontwikkelingssamenwerking, diplomatie, politiek in Kigali, New Delhi, New York, Hanoi en Den Haag

Wat wisten jullie al van Ethiopie?
Ik ben hier voor het eerst geweest in 1994, en voor het laatst in maart, met minister Ploumen, naar Tigray

Wat wisten jullie nog niet?
er is heel veel dat ik nog niet weet.

Vertel eens hoe de eerste weken hier waren en hoe jullie dat ervaren
hebben.

Het is voor de kinderen nog aanpassen, het contrast met Nederland is groot. Maar er is een grote internationale gemeenschap met kinderen in dezelfde leeftijden. Dat maakt het wel zo gezellig.

Wat is opgevallen in de eerste weken?
De economische activiteit overal in de stad.

Wat is tegengevallen?
Nauwelijks internet

Wat is meegevallen?
Het mooie weer

Waar woonde je hiervoor en waarom?
In Den Haag, ik werkte bij BZ op het hoofdkantoor, op de directie Afrika.

Wat heb je achtergelaten in jouw vorige standplaats en wat in NL? En
wat missen jullie?

Een leuk huis met een tuin. Wat ik mis: fietsen naar kantoor.

Heb je jouw container al? En een huis? En een auto? Hoe is dat gegaan? Makkie of veel gedoe?
Nog geen container, wel een dienstwoning. De auto heb ik van een collega overgenomen, maar we hebben nog geen nummerplaat,

Hebben jullie al iets van het land gezien?
De regio Tigray, voornamelijk vluchtelingenkampen. En de steden Shire en Axum.

Wat vinden jullie tot nu toe het mooiste plekje?
De tuin van de ambassade.

Hebben jullie al ergens lekker gegeten? Tip?
Een Belgisch restaurant, maar ik ben de naam vergeten.

Wat jullie betreft elke dag injera of is een keer in de maand wel
voldoende?

Een keer in de maand

Waar kunnen we jullie voor wakker maken of wat zijn jullie hobbies?
Breaking Bad heb ik uitgekeken, dus laat me maar slapen. Ik hou van fietsen en fitness.

Wat vinden jullie belangrijk in het leven, en wat hopen jullie hier in Ethiopie
aan te doen?

Zorgen dat mensen gelukkig zijn. We gaan niet alle Ethiopiërs gelukkig maken, maar ik hoop bij te kunnen dragen aan goed wederzijds begrip

Vertel eens een geheim over jullie zelf?
Ik vind Frank Zappa een groot componist

Nog een tip voor landverhuizers?
Wees onbevangen, sta open voor nieuwe indrukken, oordeel niet te snel.

Op 15 maart 2017 vindt de verkiezing plaats van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Kiesgerechtigde Nederlanders in het buitenland kunnen stemmen voor deze verkiezingen. Voor meer informatie over het hoe en wat volg bijgaande link : http://www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Deze link is ook te vinden op de website van de Nederlandse Ambassade in Ethiopië.
Eventueel briefbescheiden kunnen opgestuurd worden naar de Nederlandse ambassade
Huisdier exporteren
Beste mensen. Inmiddels ben ik weer in Nederland. Samen met mijn hond Dolly teruggevlogen. Om een huisdier, zoals kat of hond, uit te voeren naar Nederland moet je op tijd beginnen met de voorbereidingen. Nederland kent de vooorwaarde met betrekking tot Ethiopie dat je hond of kat minstens vier maanden voor vertrek ingeent moet zijn met het vaccin tegen Rabies. Na de laatste injectie wordt een maand gewacht alvorens een bloedafname op te sturen naar Brussel. De uitslag van d…eze test komt na ongeveer vijf dagen binnen op je email . Wordt de hond/kat rabiesvrij bevonden dan moet hij nog drie maanden in Ethiopie blijven. Heel vreemd, maar waar is dat Belgie ( ondanks EU lid) deze voor waarde niet kent. Na drie weken kun je vrolijk naar Belgie vliegen en dan met auto de grens naar Nederland oversteken. Dit laatste heb ik dus gedaan. Wel moet je ervoor zorgen dat je dier als extra bagage meevliegt in het zelfde vliegtuig waar jij mee reist. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer je het beest als zijnde Cargo laat vervoeren. En dan moet je niet als ik de pech hebben om een ticket met Turkish airlines al geboekt te hebben. Zij vervoeren namelijk geen huisdieren vanuit Addis Abeba. Hun type vliegtuigen is daar niet geschikt voor. Ik ben uiteindelijk met Ethiopian airlines naar Zaventem gevlogen. De papieren rompslomp moet je tijdens die vier maanden in gang zetten. Rabies, chip en andere inentingen in orde laten maken door je dierenarts. Tien dagen voor vertrek moet de dierenarts naar het ministerie van Visserij en livestock. Eerder gaan heeft geen zin, dan is de geldigheidsduur alweer verlopen. Voor deze laatste uitvoerdocumenten heeft hij vier pasfotos nodig. Ik ben leuk met Dolly naar de fotograaf gegaan.
Bij Ethiopian airlines kun je een vluchtreservering boeken. Je kunt dan nog niet betalen. De avond van de vlucht moet je gewoon met je huisdier in de rij voor de incheckbalie. Daar wordt het beest inclusief kooi gewogen en dan mag je leuk gaan betalen bij het ticketoffice op de airport. Ik was het dubbele kwijt van wat ik had gedacht. Neem dus genoeg geld mee. Voor mij was dit 320 dollar. Wanneer je een kleine hond/kat met kooi hebt kost het 150 dollar. Het grondpersoneel was trouwens verder erg behulpzaam.
Veel succes! Belangrijkste om te weten: 4 maanden voorbereiding voor Nederland. Ongeveer 6 weken als je via Belgie gaat!.
Verder…alle stempels zijn nodig, maar geen ‘hond’ die er naar kijkt…
De uitzoekerij vooraf was een heel gedoe. Hoop dat ik jullie hiermee verder kan helpen. Ik ben nu iedere dag in het bos te vinden met Dolly. We hebben het geweldig naar ons zin, dus alle moeite is niet voor niets geweest.
Hartelijke groet van Els Labberton vanuit Zutphen!
Zwemles in den vreemde
Afgelopen zomer ben ik met mijn gezin, tijdens ons verlof in Nederland, naar Zuid Frankrijk afgereisd om ergens op een camping onze kinderen, Heleen (6) en Emma (4) zwemles te laten krijgen. De zwemles was georganiseerd door 123-Jump, een commercieel bedrijf gespecialiseerd in het aanbieden van zwemlessen voor kinderen van expats.
Het was leuk georganiseerd op een mooie camping op een uurtje rijden van Toulouse. Kost wat maar daar krijg je wat voor. Vijf ochtenden zwemles voor €420 per kind. Met reis- en verblijfskosten van de rest van de familie erbij kostte het ongeveer €1000 per cursus per kind.
Aan het einde van de week konden Heleen en Emma wel zwemmen maar niet goed genoeg voor het A-diploma. Daar moet dus nog een vervolg aan gegeven worden! Bij het afscheid vroegen we Carmen, de aardige zwemlerares, of ze interesse had om in Ethiopië zwemles te komen geven. En dat had ze! Binnenkort verwacht ik een overzicht van de vakanties van Carmen (ze werkt op een basis school in Nederland) om te zien wanneer het uit komt met de vakanties van ICS. Daarna rest alleen nog het vinden van een goede locatie.
Naar schatting zal de zwemles ongeveer €300 per kind gaan kosten. Daar komen mogelijk nog wat kosten bij voor de huur van het zwembad en/of voor het logeren op de locatie, als die buiten Addis is.
Ook geinteresseerd of heb je een tip voor een goede locatie? Neem dan contact op met Henk de Haan via: hwdehaan@hotmail.com
To the Dutch community in Ethiopia:

In the last weeks we have seen protests and clashes in some parts of Oromiya region. On the basis of information that we gather at the Embassy, we send short messages to all the Dutch nationals in Ethiopa who are registered in the so-called Kompas system of the Dutch Ministry of Foreign Affairs. Every year the system asks for a renewal of your registration, otherwise you will be automatically removed.

Why register?

In the event of an emergency, the Ministry of Foreign Affairs may need to contact you and provide you with information. Registering with the Kompas online crisis system is free and there are no further obligations. It takes less than five minutes. From then on, you only need to update your details if you are going on a trip or if your address changes. The details you provide will be stored securely and used only to contact and assist you in an emergency.

If you are not registered yet, we would ask you to do so via the link above. Every year the system sends you a request to refresh your registration, please do so otherwise your name will be removed. Check your SPAM if there are no messages from Kompas there.

Any questions: please mail to ADD-CA [apenstaart] minbuza.nl)

Hartelijk dank voor de medewerking!

Dorothy van Gobbel

PA to the Ambassador

……………………………………………………………………………………………………

Embassy of the Kingdom of the Netherlands

Lideta K.K. Kebele 02/03, H. no. 001, Old Airport Zone

P.O. Box 1241

Addis Ababa Ethiopia

Wist je dat..
  • Wim’s Holland Huis nu ook WIFI heeft!
  • Je met uitzicht over Addis: goed Braziliaans kunt eten (=vlees) bij RAMADA hotel (Bole Road) en bij Bunni terecht kunt voor koffie of lunch (tegenover Santorini, Meskel flower)!
  • De NVE iedere activiteit ook op Facebook post
  • Keli’s, vlakbij Habesha 2000, een leuk lunch tentje is, waarvan de eigenaar ook het restaurant le Grand Reve heeft.
Advertenties